Москва скочи на Зукърбърг. В какво го обвини

Властите в Русия блокираха достъпа до Фейсбук на 4 март, а на 14 март - и до Инстаграм

Москва скочи на Зукърбърг. В какво го обвини | StandartNews.com

Съдия в Тверския съд в Москва постанови забрана на социалните мрежи, собственост на Meta заради участието им в „екстремистки дейности“, както първоначално съобщи руската държавна медия "ТАСС".

„Съдът реши да уважи иска на руската Генерална прокуратура“, казва „Интерфакс“. Забраната ще блокира Meta да оперира на пазара или да отваря нови клонове в страната и ще влезе в сила „незабавно“. Тя включва социалните мрежи Instagram и Facebook, но не и WhatsApp.

Миналата седмица Facebook и Instagram очертаха политика на модериране, позволяваща на потребителите в Украйна и други източноевропейски страни да призовават за насилие срещу руски войници.

Първоначално платформите разрешиха публикации с призиви за смъртта на руския президент Владимир Путин и белоруския президент Александър Лукашенко, но по-късно стесниха политиката си с насоки, изрично забраняващи призивите за насилие срещу руски граждани или държавни глави, съобщава Ройтерс.

„Смятаме, че дейността на компанията подлежи на забрана във връзка с нейната ангажираност в екстремистки дейности,“ каза служител на руския комуникационен регулатор "Роскомнадзор" по време на изслушването, според доклад на “Интерфакс”. Руската главна прокуратура поиска забраната, заедно с Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Властите блокираха достъпа до Фейсбук на 4 март, а на 14 март - и до Инстаграм. Според някои медии WhatsApp може да избегне тази участ, защото се възприема по-скоро като средство за общуване между хората, отколкото като платформа за публикуване на информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай