Меркел отива при Обама

Меркел отива при Обама | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел замина за САЩ, за да разговаря с американския президент Барак Обама. Това съобщи ДПА и уточни, че утре двамата ще обсъдят конфликта в Украйна, както и срещата на върха на Г-7, на която Германия ще бъде домакин през юни.

Меркел припомни, че не одобрява намерението на САЩ да снабдява украинската армия с оръжие, с което да им помогне в борбата срещу проруските сепаратисти.

"Убедена съм, че този конфликт няма да бъде разрешен с военни средства", каза по-рано германският канцлер на конференцията по сигурността, провела се в Мюнхен.

След срещата с Обама, Меркел заминава за Отава, където ще разговаря с канадския премиер Стивън Харпър.

"Билд": За САЩ евромисията е глупост

Разривът между САЩ и Европа относно Украйна става все по-голям, след като високопоставени US представители сравнили мирната инициатива на Ангела Меркел и Франсоа Оланд с опитите за помиряване на Хитлер преди Втората световна война. На среща между генерал Филип Брийдлав и зам. държавния секретар Виктория Нюлънд Меркел била описана като "пораженец" заради съпротивата й да се дадат оръжия на Украйна, твърди вестник "Билд". Мисията на Меркел и Оланд била разкритикувана като "Московска глупост" на срещата на американските делегати на Мюнхенската конференция по сигурността. Сенатор Джон Маккейн сравнил тези усилия с Мнюхенското споразумение от 1938 г. между тогавашния британски премиер Невил Чембърлейн и Адолф Хитлер. Споразумението уговаря предаването на Судетска областа на Чехословакия на Германия. Същевременно в интервю за телевизия Ен Би Си държавният секретар на САЩ Джон Кери отрече да има разрив между ЕС и САЩ по отношение на начините за решаване на конфликта в Украйна. Той заяви, че страната му ще окаже допълнителна помощ на Киев. "Не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и друг характер. Има само политическо, дипломатическо решение", каза Кери, като избегна въпроса дали помощта включва и доставка на оръжие.

Кипър предлага на Русия военна база

Президентът на Кипър Никос Анастазиадис е заявил готовността си да разположи на територията на страната руски авиационни и военноморски бази, съобщи агенция Синхуа, цитирайки кипърски медии. Този въпрос може да бъде обсъден по време на визитата на държавния глава на Кипър в Москва на 25 февруари. "Старото споразумение по отбраната ще бъде обновено с допълнителни разпоредби и услуги", поясни Анастазиадис. ВВС на Русия ще използват авиобазата "Андреас Папандреу", която е в югозападната част на острова и е само на 50 км от авиобазата на кралските британски ВВС "Акротири".

Решават за мира в Украйна в сряда

Нормандската четворка се събира в Минск, Лавров вижда шанс за споразумение 

Решение на кризата в Украйна ще търси нова среща на върха, която ще се състои в сряда в Минск. В нея ще участват лидерите на т.нар. Нормандска четворка - Франция, Германия, Украйна и Русия, съобщи представител на германското правителство. Това стана ясно, след като в неделя сутрин се проведе планираният телефонен разговор между руския президент Владимир Путин, президента на Украйна Петро Порошенко, германския канцлер Ангела Меркел и френския държавен глава Франсоа Оланд. След разговорите в неделя Порошенко заяви, че е постигнат прогрес и се надява след срещата в сряда да се стигне до бързо и безусловно спиране на боевете в Източна Украйна, където в последните седмици се водят интензивни сражения. Владимир Путин обаче заяви, че среща в сряда ще има, ако дотогава страните успеят да сближат позициите си. Разговорите ще бъдат организирани на високо ниво, за да се постигне спокойствие, каза Путин след срещата му с беларуския президент Александър Лукашенко в Сочи. Според източник на Ройтерс преди дни Путин е предложил на Меркел и Оланд вариант за мирно споразумение, който включва неприемливи искания като освобождаването на още по-големи територии от страната от украинските въоръжени сили.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че Киев се е съгласил да даде на източните територии "специален статут", но без да посочва подробности. Германия и Франция предлагат план за решаване на конфликта в Украйна, който предвижда създаване на разширена демилитаризирана зона от 50 до 70 км и "доста широка" автономия за източните области на страната. Според АФП има още някои висящи въпроси преди евентуално споразумение с Русия, сред които са статутът на териториите, граничният контрол и изтеглянето на тежкото въоръжение. Интерфакс твърди, че в сряда ще се обсъжда спиране на огъня, контрол над спазването на Минските споразумение и специалния статут на Донбас. Преди сряда ще има два подготвителни форума.

В понеделник в Берлин ще се съберат зам. външните министри на страните от Нормандската четворка, а утре - страните, подписали споразуменията от Минск. Руският външен министър Сергей Лавров изказа оптимизъм за намиране на изход. "Ние вярваме, че има всички шансове за постигане на споразумение. Тази криза не може да се реши на бойното поле", каза Лавров. По време на среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Мюнхен Лавров заяви, че плановете на Вашингтон за доставка на военна техника и оръжие в Украйна са изпълнени с непредсказуеми последствия и заплашват да провалят усилията за разрешаване на конфликта. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер пък предупреди, че заради конфликта в Украйна има реална опасност от ново разделение в Европа. "Ако днес изберем погрешен път, може да стане така, че ще ни бъдат необходими не години, а десетилетия, за да изчистим последствията от тази погрешна политика и сбъркан път", каза Щайнмайер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай