Меркел брани свободата на словото

Меркел брани свободата на словото | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел защити свободата на изразяване по повод скандалната песен на комика Ян Бьомерман, която осмива турския президент Реджеп Ердоган. Заради песента Анкара поиска премахване на клипа от интернет и съд за автора й. 

"Искам отново да подчертая това, което беше вече казано: имаме фундаментални ценности в конституцията, които включват свободата на мнението, свободата на науката и, разбира се, свободата на изкуството", заяви Меркел, попитана за това как ще реагира на оплакването на Ердоган.

"Изкуството и тези фундаментални ценности остават валидни без оглед на никакви политически проблеми, които дискутираме един с друг, и това включва темата за бежанците. Мисля, че Турция, както и Европейският съюз и Германия имат интерес да се намери политическо решение на въпроса, каза още Меркел.

Междувременно говорител на органите на реда в Кьолн потвърди, че Бьомерман е поставен под полицейска закрила след пускането на записа и скандала с Турция. Пред дома на телевизионния водещ стои патрулна полицейска кола, съобщиха по-рано германските медии.

Отказа визита в Турция

Германският канцлер няма да посети Турция в събота по повод откриването на нов център за сирийските бежанци, обяви правителствен говорител. Миналата седмица турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че Меркел ще се присъедини към други европейски лидери за откриването на училище и болница в граничния със Сирия град Килис, убежище на много сирийски бежанци.

"Няма да има никакво пътуване до Турция", отсече говорителят Щефен Зайберт, без да уточнява причината за това.
Малко по-рано Меркел защити свободата на изразяване по повод скандалната песен на комика Ян Бьомерман, която осмива турския президент Реджеп Ердоган. Заради песента Анкара поиска премахване на клипа от интернет и съд за автора й. "Искам отново да подчертая това, което беше вече казано: имаме фундаментални ценности в конституцията, които включват свободата на мнението, свободата на науката и, разбира се, свободата на изкуството", заяви Меркел, попитана за това как ще реагира на оплакването на Ердоган. "Изкуството и тези фундаментални ценности остават валидни без оглед на никакви политически проблеми, които дискутираме един с друг, и това включва темата за бежанците. Мисля, че Турция, както и Европейският съюз и Германия имат интерес да се намери политическо решение на въпроса, каза още Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай