Меркел: Пандемията ще обедини Европа

Германия ще фокусира ротационното си председателство на Съвета на Европейския съюз върху борбата срещу коронавируса и последствията

Меркел: Пандемията ще обедини Европа | StandartNews.com

Германия ще фокусира ротационното си председателство на Съвета на Европейския съюз върху борбата срещу коронавируса и последствията от пандемията. Това заяви канцлерът Ангела Меркел в седмичното си изявление.

Докато няма ваксина срещу коронавируса, борбата срещу пандемията ще доминира в Европа, предупреди Ангела Меркел и обеща 6-месечното ротационно европредседателство на Германия да не оставя на заден план и борбата срещу климатичните промени.

„През следващите седмици и месеци трябва да покажем, че ще направим всичко по силите си Европа да расте заедно в тази ситуация. Много е важно с общи средства да се грижим за общата ни икономика. Защото знаете, че в дългосрочен план Германия е добре само ако и Европа е добре“, каза канцлерката.

Ангела Меркел добави, че се очаква на дневен ред да бъде въпросът за изграждане на ефективна европейска здравна система във всички държави членки, и подчерта, че германското председателство трябва да завърши със засилена интеграция.

В сряда германското правителство ще проведе специално заседание, посветено на приоритетите на германското председателство. В 6-те месеца начело на Европейския съвет Германия ще работи още за данък върху финансовите транзакции, минимални данъчни ставки и система за търговия с въглеродни емисии.

Междувременно беше съобщено, че 2055 са новите случаи на зараза с коронавирус в Германия за последния ден и така общият им брой е вече близо 152 500.

Втори ден Институтът „Роберт Кох“ отчита забавяне на темпото на новите случаи на заразяване в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай