Медведев побесня към Германия. Заплахата

Припомня Втората световна война

Медведев побесня към Германия. Заплахата | StandartNews.com

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев коментира в своя акаунт в Telegram новината за одобрението на германския Бундестаг на доставка на тежко въоръжение за Украйна. Той подчерта, че това "приключва печално". „Бундестагът одобри доставката на тежко въоръжение за режима на Зеленски, предаде Актуално.

Очевидно на германските законодатели не им дават покой лаврите на техните предшественици, които през миналия век заседаваха в германския парламент под друго име. Това е печално за парламента. Завършва печално“, пише Медведев.

По-рано 586 представители на Бундестага гласуваха за доставката на тежко въоръжение за Украйна, около 100 германски парламентаристи не бяха съгласни с тази инициатива, седем се въздържаха.

В края на април германският отбранителен концерн Rheinmetall подаде заявка до германските власти за продажба на 88 танка Leopard 1A5 на Украйна, съобщи Die Welt. Отбелязва се, че първата партида от 22 танка може да бъде изпратена в Киев в рамките на няколко седмици. Останалата техника, ако тя бъде одобрена, ще бъде доставена в Украйна до края на 2023 г.

В материала се посочва, че цената на употребяваните танкове Leopard 1A5 е около 115 милиона евро. На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че напомпването на Украйна и други страни със западни оръжия заплашва сигурността на континента.

„Сама по себе си тенденцията да се напомпва въоръжение, включително тежко въоръжение, към Украйна и други страни, са действия, които застрашават сигурността на континента, провокират нестабилност“, заяви Песков в коментар на изявленията на британския външен министър Лиз Тръс относно това, че западните страни трябва да засилят военния потенциал не само на Киев, но и на Молдова и Грузия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай