Маршалските острови съдят деветте "ядрени държави"

Маршалските острови съдят деветте "ядрени държави" | StandartNews.com

Хага. Маршалските острови съдят девет държави, притежаващи ядрени оръжия, в Международния съд в Хага, твърдейки, че те са нарушили задължението си да се разоръжат.

В безпрецедентна юридическо действие, включващ девет отделни дела, заведени пред Международниа съд в четвъртък, Републиката  на Маршалските острови обвинява ядрените държави в "явно отричане на човешката справедливост". Формалната причина, поради която страната предприема този юридически ход, са големите щети, понесени от нея по време на надпреварата в ядреното съоръжаване', пише вестник Гардиън.

На разположените в Тихия океан острови между 1946 г. и 1958 г. са проведени 67 опити с ядрени оръжия. Най-значителният от опитите е т.нар. "Експлозия браво" – 15-мегатонна ядрена бомба, 1000 пъти по-силна от взривената над Хирошима. Вследствие на ядрените опити Маршалските острови страдат от значителни здравни и екологични проблеми.

Островната държава съди петте "разпознати" държави, които имат право да притежават ядрени арсенали според Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО) от 1968 г. – САЩ, Русия, Китай, Франция и Обединеното кралство, три държави, които не са страни по ДНЯО, но разполагат с атомни оръжия – Индия, Пакистан и Северна Корея. Дело е заведено и срещу Израел, въпреки че страната отрича да има такъв арсенал.

ДНЯО задължава страните, които не разполагат с ядрени арсенали, да не създават такива, а вече въоръжените с атомно оръжие да започнат да се разоръжават. Въпреки че от края на Студената война насам размерът на арсеналите е намалял значително, остават 17 000 функциониращи ядрени глави, като 16 000 от тях са на въоръжение в САЩ и Русия.

Представители на Маршалските острови посочват, че много от ядрените държави модернизират арсеналите си, което представлява "явно нарушение на ДНЯО".

"Ядрените държави продължават да разпространяват мита, че участват в инициативите по разоръжаване, а в същото време инвестират милиарди в модернизирането на ядрените си арсенали. Правителството на Обединеното кралство, например, възнамерява да осъвремени програмата "Тридент", което погазва задълженията на страната по международните споразумения. Сега към негативното обществено мнение по въпроса срещу страната ще има и съдебно дело", заяви генералният секретар на Кампанията за ядрено разоръжаване Кейт Хъдзън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай