Малайзия потвърди: МН17 със сигурност е бил свален

Малайзия потвърди: МН17 със сигурност е бил свален | StandartNews.com

Киев. Катастрофиралият над Източна Украйна малайзийски самолет е бил свален със сигурност. Това обяви малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай. Това е станало, въпреки че той не е навлязъл в забранената за полети зона.

Намирайки се на мястото на инцидента той изрази безпокойство за мерките за сигурност в района.

„Надявам се, че нашите експерти ще получат достъп до мястото на катастрофата, както бе обещано от украинското правителство. Трябва да се направи всичко възможно, за да възтържествува справедливостта", посочи Лай.

Междувременно Украйна обвини проруските сепаратисти в унищожаване на доказателства. Причината е, че те откарали 38 тела от мястото на самолетната катастрофа в моргата в Донецк. Според информацията на украинското правителство тези, които са извършили това, са говорели със силно изразен руски акцент и са заявили, че сами ще извършат аутопсията.

Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета.

По-рано днес беше разпространена информация на украинските власти, че проруските сепаратисти са се съгласили да бъде създадена 20-километрова "зона за сигурност" около мястото, където бе свален самолетът, за да може да се установи самоличността на телата и те да бъдат предадени на роднините им.

Оказа се, обаче, че такова съгласие не е постигнато.

По-късно говорителят на наблюдателската мисията на ОССЕ в Украйна Майкъл Бочуркив каза, че не знае да е постигнато споразумение за зона за сигурност, но отбеляза, че това е един от най-важните въпроси.

Вицепремиерът на сапмопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Андрей Пургин заяви, че мястото на трагедията се намира под надеждната охрана на въоръжените сили на ДНР. По думите му министерството на отбраната на ДНР е отделило повече от достатъчно сили и средства за целта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай