Макрон обеща да помогне на Ливан след тежкия взрив

Франция вече изпрати спасители и лекарства.

Макрон обеща да помогне на Ливан след тежкия взрив | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон призова за спешна подкрепа за Ливан, където той пристигна днес, два дни след опустошителния взрив в Бейрут, при който загинаха 145 души и предизвика шок в целия регион.

"Ще помогнем за организирането в близките дни на допълнителна подкрепа от френска страна, от европейска страна", каза Макрон, който беше посрещнат на летището на Бейрут от президента Мишел Аун.

Франция вече изпрати в Ливан спасители и лекарства.

"Искам да организирам европейското и по-общо международното сътрудничество", добави френският президент. Той е първият чуждестранен държавен глава, който посещава Ливан след експлозиите, които опустошиха части от ливанската столица.

Десетки все още липсват след взрива във вторник в пристанището, който рани 5000 души и остави до четвърт милион без домове, забивайки нация, която вече усеща икономически срив и скок в случаите на коронавирус.

В еднодневното си посещение Макрон ще се срещне с основните ливански държавни ръководители. Той ги призова да предприемат без повече отлагане исканите от международната общност реформи.

"Днес приоритет е безусловната помощ и подкрепа за населението. Има го обаче искането, което Франция от месеци и години изразява - за необходими реформи в някои сектори", каза Макрон, споменавайки конкретно електроподаването.

"Ако тези реформи не бъдат осъществени, Ливан ще продължи да затъва", предупреди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай