Кувейт излиза на нови избори

Има само 8 жени между кандидатите

Кувейт излиза  на нови избори | StandartNews.com

Кувейт Сити. Избирателите в Кувейт гласуват във вторите парламентарни избори за осем месеца, като опозицията призова за бойкот, предаде Ал Джазира.

Изборите в събота бяха насрочени, след като съдът анулира 50-местния парламент избран през декември миналата година.

Съдът установи технически пропуски в гласуването, но остави новата система, постановена от владетеля на Кувейт, за един глас на човек. Тя замени бившия метод, позволяващ на избирателите да пуснат четири гласа между различните кандидати.

Опозицията, водена от ислямистите, заяви, че новите правила дават възможност на управляващото семейство Ал-Сабах да манипулира резултата от гласуването.

Анализаторите очакват избирателната активност да е малко по-висока от тази през декември, когато до урните отидоха 40% от избирателите. Съвпадането на изборите със свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който предписва пости от зори до мрак, и с летните температури от почти 50 градуса по Целзий също не допринасят за висока избирателна активност.

"Нагласите на избирателите са много негативни. Хората са разочаровани от ситуацията в страната," коментира пред АФП професорът по политология Абдел Уахед Калфан. Според него избирателите са разочаровани от представянето на досегашния парламент, който е бил „извънредно лоялен" към правителството, което от своя страна е било много слабо.

Кувейтците освен това недоволстват от лошите икономически показатели на страната си, от корупцията и от покачването на цените, твърди политологът.

От 2006 г. насам в Кувейт се сформираха десетина правителства, а днешните избори са шестият вот за съставяне на парламент.

"Смятам, че сърцевината на проблема е отказът на част от членовете на управляващата фамилия Сабах от изборно правителство," казва пред АФП политическият анализатор Ануар ар-Рашид.

Кувейт, който има изборен парламент от 1962 г., се смята за един от предвестниците на демокрацията в Персийския залив, но този имидж се пропуква заради непрекъснатите спорове между изпълнителната и законодателната власт.

Според конституцията от 1962 г. емирът, престолонаследникът, премиерът и ключовите министерски постове се излъчват измежду представителите на семейство Сабах, което управлява Кувейт от 250 години. През последните 20 години кувейтците обаче започнаха да изискват истинско разделение на властите.

Макар политическият подем в Кувейт да изглежда част от Арабската пролет, кувейтската опозиция твърди, че се стреми към по-широки реформи - включително към изборно правителство, а не към смяна на режима.

За новия 50-членен парламент се състезават 321 кандидати, от които 8 жени. Те се кандидатират като личности, понеже политическите партии в Кувейт за забранени. От 3,8 милиона жители на Кувейт около 1,2 милиона са кувейтци. Броят на гласоподавателите е над 400 000, от които 53% са жени.

Само дни преди изборния ден, властите арестуваханай-малко четирима кандидати и десетки, участващи в предизборната кампания, по обвинение в купуване на гласове на фона на твърдения за ширещата се корупция.

 Като ОПЕК член Кувейт обявява, че държи около 10% от световните резерви суров петрол и прозивежда около 3,0 милиона барела петрол на ден. Емирството е натрупал около $ 400 млрд. в активи през последното десетилетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай