Кустурица заплашван заради Андричград

Кустурица заплашван заради Андричград  | StandartNews.com

Историята с предотвратеното покушение срещу Емир Кустурица далеч не е безобидна и има доста дълбоки корени. Кълбото тръгва да се разплита, след като босненската полиция научава, че се подготвя атентат срещу режисьора и започва да подслушва телефонните разговори на арестувания Бобан Ингик. Той е командир на така наречената вишеградска бригада, някогашната сръбска паравоенна формация "Отмъстителите". Неотдавна 15 члена на тази организация бяха арестувани в Сърбия и Босна за военни престъпления в началото на 90-те години. Те смятат Кустурица за пречка заради близостта му с Милорад Додик, президент на босненската република Сръбска. Освен това твърдят, че Кустурица спъвал техните бизнес интереси, пише вестник "Ало". В частност обаче ги притеснявал музейния проект на режисьора - Андричград, близо до Вишеград в Босна и Херцеговина.

В своите интервюта и в автобиографията си Емир неведнъж споменава колко силно се възхищава на Иво Андрич - най-големия писател на бивша Югославия, роден в Босна като самия Кустурица. След като завършва проекта си за Дървения град Мечавник край сръбското село Мокра гора, режисьорът се захваща с каменната му версия. Той бе открит през юни тази година. Намира се на улица "Млада Босна" във Вишеград. Разстоянието от Мечавник е 25 километра, а от София - 490 километра. Създателят на "Ъндърграунд" събира различни стилове в Андричград. Именно Иво Андрич прославя Вишеград с романа си от 1944 г. "Мостът на Дрина". Днес мостът, който е построен през 1577 г. от прочутия османски архитект Мимар Синан, е задължителна спирка за туристите.

Потърсен по случая Кустурица е заявил: "Наистина нямам време за коментари. В среща съм".

По времето на войната през 90-те, довела до разделението на Югославия, режисьорът е недолюбван силно от сърбите за това, че е мюсюлманин. Неговите сънародници от Босна пък го ненавиждат, защото не го възприемат като истински мюсюлманин. Домът на семейството му в Сараево е разрушен, а бащата на режисьора скоро след това умира от сърдечен пристъп. Майка му намира убежище в Черна гора.

Реакцията на Емир Кустурица срещу разделението на Югославия е толкова категорична, че през 1993-та предизвиква Войслав Шешел, лидер на сръбския ултранационализъм, на дуел в Белград с оръжие по негов избор. Политикът отказва поканата с аргумент, че не би желал да го осъдят за убийството на кинотворец.

След излизането на "Ъндърграунд" (1995), за който получава втората си "Златна палма" в Кан (първата е за "Баща в командировка" през 1985-а), в Босна започват да го наричат чудовище, упреквайки го в просръбска пропаганда.
"В моя просторен парижки дом се намери място за целия фонд на босненските писатели. А техният председател днес ме нарича предател и ме обвинява, че съм заминал от Босна в Белград. Искаше им се да ме използват като знаме, но за тях се оказах недостатъчно правоверен мюсюлманин, макар че нося мюсюлманско име", разказва Кустурица, който все още се пише югославянин по народност.

През 2005 г. обаче той се покръства в християнската вяра и приема славянското име Неманя. По този начин окончателно отрязва пътя си назад към родния Сараево, където не е стъпвал след 1992-ра.

В началото на годината кинаджията музикант застана твърдо зад позицията на Русия в конфликта с Украйна. Той се възмути от Хилари Клинтън, която сравни Владимир Путин с Хитлер. По думите на режисьора, подобно твърдение е равнозначно на хипотезата, че маймуната е произлязла от човека. "Та нали тъкмо Русия се пребори с фашизма и изгуби в битката над 20 милиона души", казва Емир пред сръбското издание "Блик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай