Петък,

Ковачевски извънредно за посещението на бг делегацията в Битоля

От: Агенция Стандарт -
1601
Ковачевски извънредно за посещението на бг делегацията в Битоля
A
A
A

С извънредно обръщение министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски коментира посещението на българската делегация в Битоля и откриването на Културен център „Ванчо Михайлов“.

В обръщението си той каза, че разговорите между двете страни са водени достойно и в духа на европейските ценности, реализирайки съвместни проекти и намалявайки езика на омразата.

„За съжаление, с последното посещение на българската делегация в Битоля се събудиха духовете на миналото, разпалвайки отново езика на омразата и доверието, срещу което успешно се борихме“, каза в извънредно обръщение премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Ковачевски добавя, че антифашистката ангажираност на гражданите е част от националната идентичност, с която, както казва, „се гордеем в демократична Европа“.

„Смятам, че трябва да продължим да работим за укрепване на диалога и напредване на отношенията между двата народа до окончателното уреждане на спора, но за да бъде успешен, нито една от страните не трябва да прави стъпки назад. Не трябва да допускаме постоянно връщане към миналото и ходове, които означават еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения, които изграждаме“, добави Ковачевски.

Премиерът обяви, че Северна Македония ще продължи реформите, за да подготви страната за пълноправно членство в Европейския съюз.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички