Рекордна активност в Испания. Гласуват с вентилатори

Секциите затварят в 21 часа българско врем

Рекордна активност в Испания. Гласуват с вентилатори | StandartNews.com

Въпреки факта, че живачният стълб на термометъра в редица региони на Испания достигна 40 градуса по Целзий, в първите пет часа от гласуването избирателната активност на предсрочните парламентарни избори в страната беше 40,48%, показват данните от официалния сайт за мониторинг на резултатите, цитирани от медиите.Всички секции са оборудвани с вентилатори и климатици, а много от дошлите да гласуват се опитват да се разхладят с вентилатори.

На последните общи избори, които се проведоха през 2019 г., същата цифра беше 37,92%. Най-активните автономни общности в момента са Кастилия ла Манча, Валенсия, Естремадура, Ла Риоха, Мурсия.

Изборите бяха  свикани от премиера социалист Педро Санчес след загубата на левицата на местния вот през май. Секциите бяха отворени в 10 часа българско време и ще продължат до 21 часа. С право на глас са повече от 37 милиона избиратели.

Избират се 350 членове на долната камара - Конгреса на депутатите, и 208 сенатори.

Предварителните допитвания прогнозираха почти сигурна победа на дясната "Народна партия" на Алберто Фейхоо, но той вероятно ще трябва да разчита на подкрепа от крайната десница. Много са испанците, които до последно казваха, че все още се колебаят в избора си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай