Неделя,

Колко ще струва сривът на социалните мрежи

От: Агенция Стандарт -
444
Колко ще струва сривът на социалните мрежи
A
A
A

Загубите поради световният срив в работата на Facebook, Instagram и WhatsApp възлизат на над 480 млн. долара към 22 часа на 4 октомври, 2021. Това изчислиха експерти на проекта за мониторинг и киберсигурност в Интернет NetBlocks.

Профилът в Twitter обяснява, че размерът на загубите за световната икономика се изчислява, като се вземе предвид фактът, че Facebook, Instagram и WhatsApp не работят повече от три часа - нещо, което никога не се е случвало в историята на компанията.

Експертите отбелязват, че тези социални мрежи и свързаните с Facebook комуникационни приложения не са достъпни в глобален мащаб и инцидентът не е свързан с проблеми с интернета в определена държава или филтриране. Освен отлив на потребители, сривът на социалните мрежи е свързан с договори за милиони реклами по целия свят, а Instagram е работното място на стотици хиляди инфлуенсъри.

По-рано потребители по целия свят започнаха да се оплакват от сривове във Facebook, Instagram и WhatsApp. Повечето сигнали идват от САЩ, Великобритания, Канада, Холандия, Германия, Италия, Франция, Русия и много други страни, сред които и България.

„Наясно сме, че има хора, които имат проблем с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим по отстраняването му и възможно най-бързо всичко да заработи нормално. Извиняваме се за неудобството“.

Това написаха междувременно от компанията, собственик на „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Уотсап“  в „Туитър“, след като приложенията им се сринаха в цял свят. Все още не са ясни причините. 

Проблемът възниква към 18 ч. българско време. Стотици хиляди сигнала за проблем с достъпа до приложенията са изпратени към сайта www.downdetector.com. От него става ясно, че на различни места по света работата на социалните мрежи започва да се възстановява.

В България към 22 ч. все още няма достъп.   

Проблемът съвпадна с днешното обжалване от страна на „Фейсбук“ на иска на федерален съдия, компанията да продаде приложенията си „Инстаграм“ и „Уотсап“ заради монополно положение на пазара.

Днешният срив е първият сериозен проблем с платформите на „Фейсбук“ от 2019 г. насам, когато редица потребители по цял свят нямаха достъп до социалните мрежи за повече от 24 ч.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички