Колко ще струва сривът на социалните мрежи

Това е първият сериозен проблем с платформите на „Фейсбук“ от 2019 г. насам

Колко ще струва сривът на социалните мрежи | StandartNews.com

Загубите поради световният срив в работата на Facebook, Instagram и WhatsApp възлизат на над 480 млн. долара към 22 часа на 4 октомври, 2021. Това изчислиха експерти на проекта за мониторинг и киберсигурност в Интернет NetBlocks.

Профилът в Twitter обяснява, че размерът на загубите за световната икономика се изчислява, като се вземе предвид фактът, че Facebook, Instagram и WhatsApp не работят повече от три часа - нещо, което никога не се е случвало в историята на компанията.

Експертите отбелязват, че тези социални мрежи и свързаните с Facebook комуникационни приложения не са достъпни в глобален мащаб и инцидентът не е свързан с проблеми с интернета в определена държава или филтриране. Освен отлив на потребители, сривът на социалните мрежи е свързан с договори за милиони реклами по целия свят, а Instagram е работното място на стотици хиляди инфлуенсъри.

По-рано потребители по целия свят започнаха да се оплакват от сривове във Facebook, Instagram и WhatsApp. Повечето сигнали идват от САЩ, Великобритания, Канада, Холандия, Германия, Италия, Франция, Русия и много други страни, сред които и България.

„Наясно сме, че има хора, които имат проблем с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим по отстраняването му и възможно най-бързо всичко да заработи нормално. Извиняваме се за неудобството“.

Това написаха междувременно от компанията, собственик на „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Уотсап“  в „Туитър“, след като приложенията им се сринаха в цял свят. Все още не са ясни причините. 

Проблемът възниква към 18 ч. българско време. Стотици хиляди сигнала за проблем с достъпа до приложенията са изпратени към сайта www.downdetector.com. От него става ясно, че на различни места по света работата на социалните мрежи започва да се възстановява.

В България към 22 ч. все още няма достъп.   

Проблемът съвпадна с днешното обжалване от страна на „Фейсбук“ на иска на федерален съдия, компанията да продаде приложенията си „Инстаграм“ и „Уотсап“ заради монополно положение на пазара.

Днешният срив е първият сериозен проблем с платформите на „Фейсбук“ от 2019 г. насам, когато редица потребители по цял свят нямаха достъп до социалните мрежи за повече от 24 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай