Китай тества хиперзвукови ракети

Китай тества хиперзвукови ракети | StandartNews.com

Пекин. Китай потвърди, че е тествал хиперзвукови ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави, предаде The Guardian.

Ракетат е достигнала скорост, надхвърляща Мах 10, или 12 359 километра в час.

Така страната става едва втората в света след САЩ, успешно изпробвала устройство, способно да се движи със скорост 10 пъти над тази на звука и да пренася ядрена бойна глава, твърди американското издание Free Beacon. То първо обяви миналата седмица за теста, който сега бе потвърден от китайското министерство на отбраната. От Пекин са обяснили, че опитът е бил с чисто научни цели и не е насочен срещу никоя държава.

Полетът е бил над територията на Китай "и това е напълно нормално, а тези изпитания не са насочени срещу някоя конкретна страна и не преследват специфични цели", се казва в писмения отговор на министерството до "Ройтерс". От Пентагона казват, че знаят за теста от 9 януари. Русия и Индия също имат подобни разработки, но не е публично известно да са провеждали успешно изпитание.

Според Free Beacon устройството е способно да премине през американската противоракетна защита. По предварителни данни, изглежда, то е предназначено за монтиране на китайска междуконтинентална балистична ракета, която след като го изведе на почти космическа височина, го пуска към целта му.

Хиперзвукови ракети се разработват за изстрелване от подводници и стратегически бомбардировачи, като се предполага, че в бъдеще ще има крилати ракети и дронове, движещи се с такива пределни скорости между Мах 5 и Мах 10. Предимствата им са, че имат много прецизни системи за насочване към мишената, много бързо достигат целта и по-успешно преодоляват защитата на противника. Те съвместяват предимствата на авиационната и космическата индустрия, като според специализирани издания китайските разработки са за устройства, движещи се със скорост от Мах 12 и за спирането им ще е нужна сложна система от прехващачи с далечен обсег, такива със среден обсег и разположени на сушата и в морето, както и трети пояс на защита с малък обсег в непосредствена близост до потенциалната мишена. Руската разработка на такава защита е известна като С-500.

Засега се смята, че непосредствената цел на китайците е оръжие с ограничен обсег и конвенционален заряд, но с потенциал за монтиране на ядрена бойна глава.

Американските разработки в тази сфера са на 10-15 години от реално разполагане за достигане на която и да е точка от планетата в рамките на не повече от 1 час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай