Китай обвини канадска двойка в шпионаж

Китай обвини канадска двойка в шпионаж | StandartNews.com

Пекин. Китайските власти разследват канадска двойка заподозрени в кражба на държавни тайни за националната отбрана и армията, твърдят държавните медии.

Агенция Синхуа обяви заподозрените като Кевин и Джулия Гарат. Двойката е работила в кафе-сладкарница в Дандон, близо до границата със Северна Корея.

Държавната служба за сигурност разследва случая.

Синът на двойката Саймиън заяви пред Би Би Си, че обвиненията срещу родителите му са "абсурдни и нямат никакъв смисъл".

Кевин и Джулия Гарат са били преподаватели в продължение на няколко години в Южен Китай, като след това са се преместили в Дандон и са отворили магазина за кафе. Канадският вестник The Globe and Mail пише, че двойката, родом от Ванкувър, живее в Китай от 1984 г. и е отворила кафенето през 2008 г. Би Би Си отбелязва, че Дандон е основният граничен контролнопропусквателен пункт между Китай и Северна Корея и ключов град за тъговията.

Синхуа не уточнява дали Кевин и Джулия Гарат са арестувани. 27-годишният Саймиън Гарат, който е брокер на недвижими имоти във Ванкувър, е заявил пред Би Би Си, че не може да се свърже с родителите си от понеделник вечерта. "Отиваха на вечеря с приятели и малко по-късно телефоните им бяха изключени", казва той. Гарат допълва, че родителите му са съвсем нормални хора, които нямат никакви връзки с военните или с властите.

Освен с кафенето, двойката редовно е организирала срещи за хора, които да упражняват английския си. Освен това те са помагали на хора да се свържат с организатори на екскурзии в Северна Корея. "Тъй като няколко пъти са били в Северна Корея, искаха да помогнат на приятели, които отиват натам", обяснява синът на двойката. Кевин и Джулия Гарат говорят английски и мандарин и са изградили контакти с организатори на туристически посещения.

Според уебсайта на самото кафене то се намира "само на метри от границата със Северна Корея".

Посолството на Канада в Пекин е потвърдило пред Ройтерс, че е запознато със случая и е в готовност да окаже съдействие, ако такова бъде поискано. Миналия месец Канада обяви, че ключова правителствена институция за изследвания е била мишена на китайски хакери, финансирани от държавата. Китайското посолство в Отава определи твърдението като "неоснователно обвинение".

The Guardian отбелязва, че дефиницията за държавни тайни в Китай е изключително широка и включва всичко от индустриална информация до точната рождена дата на държавните лидери. В някои случаи кражбата на държвани тайни се наказва с доживотен затвор или смъртна присъда. Освен това определени данни могат да бъдат определени като държавна тайна в последствие.

Властите в Пекин са особено чувствителни, когато става дума за връзките им със Северна Корея, чиято срината икономика се крепи благодарение на китайската финансова помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай