Китай и Южна Корея подписаха споразумение за свободна търговия

Китай и Южна Корея подписаха споразумение за свободна търговия | StandartNews.com

Лидерите на Китай и Южна Корея подписаха споразумение за свободна търговия, което премахва повечето търговски бариери между двете държави, но запазва митата върху ориза и автомобилите, предаде Ройтерс.

Южнокорейските власти обявиха, че договаряното повече от две години споразумение ще подпомогне малките и средните производители на дрехи и електроника да са по-конкурентни на китайския пазар след снижаването на вносните мита.

Китайският президент Си Цзинпин и президентът на Южна Корея Парк Кън-Хе подписаха споразумението, което разрешава повечето спорове между двете държави. Договореността трябва да бъде разгледана и от парламентите на двете държави. Китайската информационна агенция "Синхуа" съобщава, че споразумението покрива 17 области, сред които са онлайн търговията и държавните поръчки.

Помощник-министърът на търговията и водещ преговорите по споразумението от корейска страна Ву Тае-Хе заяви, че Сеул се е съсредоточил върху малките и средните предприятия в Китай вместо вече развитите пазари като стомана и петролни деривати.

Анализаторът от корейския Институт за индустриална икономика и търговия Ли Хан-Ко коментира, че изключването на автомобилната промишленост от споразумението е добре дошла за Сеул, тъй като рискът от пресищане на пазара с евтини автомобили китайско производство е голям.

Въпреки че оризът също е изключен от споразумението – мярка, целяща защита на вътрешното производство в Корея – най-вероятно парламентът няма да одобри бързо договореността, тъй като групи, които представляват земеделците, му се противопоставят.

През 2013 г. Южна Корея има 3.8 милиарда търговски дефицит към Китай от земеделска продукция, дървесина и месо.

Новата договореност е деветото споразумение за свободна търговия между Пекин и Сеул. Дипломатическите отношения между двете страни бяха нормализирани през 1992 г., а търговията между тях до днес е нараснала 36 пъти – от 6.38 милиарда долара годишно през 1992 г. до 228.92 милиарда долара през 2013.

Китай е най-големият износител в света а Южна Корея заема седмо място в тази класация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай