Хакерите откраднали $ 110 хил. при атаката на Туитър

Отново подозират руска връзка

Хакерите откраднали $ 110 хил. при атаката на Туитър | StandartNews.com

Около 110 хиляди долара са откраднали само за няколко часа хакерите, които преди 4 дни атакуваха „Туитър”. Засегнати бяха профилите на Джо Байдън, Кание Уест, компаниите „Епъл“ и „Убер“, както и на много други знаменитости, което допълнително подчерта колко сериозен е пробивът.

Как бе осъществена атаката?

В редица профили в социалната мрежа беше публикувано едно и също съобщение, което най-общо гласи: „Ще помогна на общността си заради COVID-19! Всички биткойни, които изпратите на адреса ще бъдат дарени и удвоени. Ако изпратите $1000, аз ще даря $2000“. Съобщението е достигнало до поне 350 милиона потребители онлайн, съобщи бТВ.

„Най-лошата атака в историята“

Анализатори определят този пробив на „Туитър“ като най-лошият в историята. Един от основните въпроси сега е как хакерите са успели да получат администраторски права, благодарение на които са преодолели всички пароли и защити на профилите на известни личности.

От „Туитър“ изглежда потвърждават тази теория. „Засякохме координирана атака от хора, които успешно са се свързали с наши служители с достъп до вътрешните ни системи и инструменти“, гласи едно от първите им официални съобщения по темата. Това е огромен проблем за социалната мрежа, тъй като ще трябва да проведе и вътрешно разследване откъде е течът на информация и кой от собствените им служители е отговорен.

Пак виждат хакерска атака от страна на Русия

 

Последният пробив на системите на „Туитър“ показва, че никой не е застрахован. С предстоящите президентски избори в Съединените щати проблемите на социалните мрежи стават политически проблеми.

„Вече знаем, че Русия планира да се намеси в изборите през 2020 г., както го направиха и през 2016 г. Манипулациите в социалните мрежи са им любим инструмент“, коментира д-р Хедър Уилямс от „Кингс колидж Лондон“ пред Би Би Си.

Освен загубата на доверие към „Туитър“, които са предпочитана социална мрежа за политиците по света, след хакерската атака може и да има правни проблеми. Според законите на Европейския съюз, например, организации като „Туитър“ трябва да имат „подходящи нива на защита“. Ако ЕС прецени, че социалната мрежа не е предприела адекватни мерки за опазване на личните данни, компанията може да бъде глобена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай