Каталуня пробва да се отцепи на 9 ноември

Каталуня пробва да се отцепи на 9 ноември | StandartNews.com

Мадрид. Каталуня недвусмислено хвърли ръкавица на Мадрид. Президентът на автономната испанска област, Артур Мас, подписа вчера указ за провеждане на 9 ноември на референдум за независимост. Това е предизвикателство към централната власт, която на всяка цена иска да го предотврати.

В понеделник испанското правителство ще се събере, за да внесе обжалване пред Конституционния съд срещу референдума, който според него нарушава конституцията на страната.

Обжалването автоматично ще отмени указа за насрочване на референдума, който Мас тържествено подписа в седалището на каталунското правителство.

Парламентът на Каталуня прие на 19 септември, само ден след плебесцита в Шотландия, закон за референдумите, който позволява да се провеждат национални допитвания без съгласието на Мадрид. Каталунците твърдят, че независимостта им е нужда, защото властите в Мадрид намаляват разходите от бюджета за региона им.

Мадрид бе готов да блокира членството на Шотландия в ЕС, ако на референдума на 18 септември шотландците се бяха обявили за независимост от Великобритания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай