Какво става на Бяло море? Гърция с невиждано въоръжаване

Вероятно ще става преден мост на НАТО в региона

Какво става на Бяло море? Гърция с невиждано въоръжаване | StandartNews.com

Гърция се въоръжава усилено. Страната иска да се превърне във водещата военна сила на южния фланг на НАТО и за целта Атина е готова да похарчи гигантски суми.

Гръцките оръжейни покупки особено радват доставчиците в САЩ и Франция. А успоредно с оръжейните доставки Гърция сключи с Франция и САЩ и договори за военно сътрудничество, пише Дойче веле.

Само преди няколко дни шест новозакупени френски изтребителя пристигнаха в Гърция и направиха истинско шоу в небето над Атина, преди да се приберат в базата си.

Миналата година гръцкият премиер Кириакос Мицотакис сключи сделка с френския президент Еманюел Макрон за закупуването на общо 24 изтребителя „Рафал“.

С тяхна помощ Гърция възнамерява да усили военното си присъствие в Средиземно море – едно намерение, на което и САЩ, и Франция гледат с много добро око. Атина има договор и за закупуването на три свръхмодерни френски фрегати, които ще попълнят нейния ВМФ през 2025-2026 година. Гърция иска да закупи от Франция и пет нови корвети.

Страната форсира военните си разходи за пръв път след финансовата криза, заради която от 2009 до 2018 г. Гърция почти не бе харчила пари за ново въоръжение.

През миналата година ги увеличи петкратно - от 500 милиона на 2,5 милиарда евро, а тази година ще ги увеличи дори седемкратно спрямо 2020-а – на 3,3 милиарда евро. С това Гърция става втората след САЩ страна в НАТО по разходи за отбрана като процент от БВП.

Гърция се стреми да стане нов бастион на южния фланг на НАТО, измествайки от това място Турция.

Защото редица западни държави са недоволни от оръжейните сделки на Турция с Русия и от авторитарното поведение на президента Ердоган и вече се съмняват дали Анкара е благонадежден натовски партньор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай