Как гласуват италианците - с хартия или с машини?

До момента са гласували малко над 50 процента от италианците

Как гласуват италианците - с хартия или с машини? | StandartNews.com

Изборите в Италия с бавни темпове се приближават към своя край. Един въпрос обаче със  сигурност ще бъде любопитен, особено предвид това, че и на нас скоро ни предстоят избори. А именно - Как гласуват италианците? С машини, с хартия или хибридно? Темата е актуална и у нас, защото често се случва да се чят гласове против хартиената бюлетина или такива против машинното гласуване. И така. 

Днешният вот в Италия представлява в много отношения абсолютна новост в историята на страната и не само защото гласуването е в началото на есента. Гласуването се провежда в един ден - неделя, 25 септември от 7 до 23 часа. За да гласуват италианците трябва да представят документ за самоличност - лична карта, шофьорска книжка или удостоверение за самоличност, както и т.н. изборна карта. В тази карта се поставя печат, който доказва, че избирателят е преминал през избирателната секция. 

По време на гласуването италианците получават две бюлетини - една в розов цвят и друга в жълт и химикал. В едната италианците гласуват за  Камарата на депутатите и Сената. В кабинката не може да се влиза с мобилни телефони, таблети или камери, за да може тайната на вота да бъде запазена. 

На двете дадени бюлетини гласоподавателят може да открие имената на кандидатите от своя едномандатен избирателен район. Три са валидните форми на гласуване. 

След 23 часа българско време се очаква първите резултати от изборите в Италия да бъдат ясни. Очаквайте подробности. 

Снимка: lagazzettadelmezzogiorno.it

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай