Как Елцин сдаде властта на Путин на 31.12.1999

Паметните събития преди 20 години разказва РИА Новости

Как Елцин сдаде властта  на Путин на 31.12.1999 | StandartNews.com

 

На 28 декември 1999 година, както обикновено, записват новогодишното обръщение на руския президент пред елхата нв Кремъл. Изненадващо, Борис Елцин прекъснал записа, оплакал се от дрезгав глас и обявил, че новият запис ще е на 31-ви декември. Денят, който се оказва паметен за Русия, защото слага началото на ерата Путин. РИА новости прави обзор на събитията точно преди 20 години.  

По-късно, в своите мемоари Елцин си спомня, че никога не е държал на бюрото си толкова дълго документ, колкото този – за избора на наследник. Държал го в тайна дори и от най-близките си помощници.

В началото списъкът бил от трима - премиерът Владимир Путин, шефът на администрацията Александр Волошин и предшественика му на тази длъжност - Валентин Юмашев. Тримата ги канил в резиденцията си в подмосковието - Горки-9. На Путин предложил два пъти. Първоначалната оферта била дадена още на 14 декември. Тогава обаче бъдещият президент отговорил: „Мисля, че не съм готов за подобно решение, Борис Николаевич... Това е доста тежка съдба“. Както по-късно си спомня Путин, Елцин много се удивил от отказа.

На паметния за Елцин и Русия 31 декември 1999 година, президентът не успял да спи добре и станал много рано. След закуската, се приготвял да отива на работа, а дъщеря му Татяна попитала: Няма ли да кажеш на мама какво си намислил?

Елцин се замислил и малко по-късно пристъпил към Наина и казал: Взех решение, подавам оставка, ще направя телевизионно обръщение, гледай го!

Съпругата му замръзнала на място и известно време нищо не казвала. Най-накрая пристъпила към Елцин, прегърнала го и му казала: Какво щастие, Боря, най-накрая!

Малко по-късно Елцин влязъл в кабинета си в Кремъл. На бюрото му отгоре стояла програмата за деня. Той обаче извадил от джоба си прегънато листче, на което нахвърлял през нощта мислите си.

Шефът на канцеларията му - Валери Семенченко, започнал да му докладва президенската поща, но Елцин го прекъснал с думите: Не е нужно.

Вратата се отворила, в кабинета влязъл Путин, а Елцин най-сетне обявил решението си пред най-близките си хора.

След това записал отложеното телевизионно изявление. В него обявил, че е взел решение след дълго и мъчително размишление. И че подава оставка именно в последния ден на отиващия си 20-ти век.

Искам ви прошка, защото много наши мечти не се сбъднаха, казва още в 11-минутно обръщение към руския народ, което завършва с думите – „оттеглрям се, направих всичко, което мога.  И не само по здравословни, а по комплексни причини“.

Последвала среща с патриарх Алексей, предаване на ядреното куфарче и прощален обяд с министрите.

А в полунощ прозвучало първото новогодишно обръщение на Путин, в което той заявил: „След три месеца ще има избори в Русия. Обръщам внимание на това, че нито минута няма да има вакуум във властта в страната. Не е имало и няма да има“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай