Изненада! Ето какво стана веднага след оставката на Тръс

Изборът на нови премиер и лидер на управляващата Консервативна партия ще се проведе следващата седмица

Изненада! Ето какво стана веднага след оставката на Тръс | StandartNews.com

Британската лира поскъпна, а доходността на държавните облигации на Обединеното кралство се понижава, след като Лиз Тръс заяви, че ще подаде оставка като министър-председател, свалена от икономическата й програма, която предизвика шокови вълни на финансовите пазари и раздели нейната Консервативна партия само шест седмици след назначаването й.

Малко след новината за нейната оставка паундът поскъпна с 0,6% към 1,1300 щатски долара, докато еврото поевтинява с 0,15% под 0,8700 британски лири.

Британските държавни облигации също поскъпват, макар и слабо, което води до понижаване на тяхната доходност. Доходността на 10-годишните британски ценни книжа (Gilts) падна за кратко към 3,75%, преди да опита стабилизация около 3,86% - под психологическата бариера от 4 на сто.

Изборът на нови премиер и лидер на управляващата Консервативна партия ще се проведе през следващата седмица, като анализатори и търговци на финансовите пазари отбелязват, че британската лира няма да поскъпне по-значимо, преди да се разбере който ще поеме управлението на страната.

Британският фондов индекс FTSE100 също поскъпна, макар и за кратко, на Лондонската борса с около 1% след новината за оставката на Тръс, но след това се върна около и малко под вчерашното си ниво на затваряне.

След само шест седмици премиерството на Тръс видя погром на пазара на британски облигации и обратен завой на почти цялата й програма за фискална политика, известна като т.нар. "мини-бюджет". В сряда Лиз Тръс загуби вътрешния си министър, или по-малко от седмица, след като уволни финансовия си министър.

"Който и да дойде на нейно място вероятно ще бъде възприет като министър-председател, вдъхващ повече доверие от Лиз Тръс, като пазарите вероятно биха искали да видят някой като Риши Сунак (бивш финансов министър от ерата на Борис Джонсън)“, коментира за Ройтерс валутният анализатор на MUFG Лий Хардман, предаде БНР.

Междувременно водещите кредитни агенция  S&P и Moody's се очаква да преразгледат в петък суверенните си рейтинги за Обединеното кралство, което би представяло още едно сериозно предизвикателство за британските финансови пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай