Издирван френски джихадист беше осъден на 15 години затвор

Издирван френски джихадист беше осъден на 15 години затвор | StandartNews.com

Французинът Салим Бенгалем, предполагаем екзекутор от организацията "Ислямска държава", беше осъден днес задочно на 15 години затвор на процес в Париж срещу мрежа за вербуване и изпращане на джихадисти в Сирия, предаде Франс прес. Съдът произнесе присъди от шест до девет години затвор срещу още шестима подсъдими.

35-годишният Салим, за когото има международна заповед за задържане и фигурира в черния списък на САЩ, се намира в Сирия от 2013 година. Той бе осъден за изпращането на френски джихадисти в Сирия. Според прокурора, който бе поискал присъда от 18 години затвор, той изпаднал в ярост, когато тези хора дезертирали, щом пристигнали в Сирия.

Бивш активист на обикновената десница, радикализиран в затвора, той посещавал група на ислямисти в Париж след освобождаването си през 2010 г. той. Така се запознал с братята Куаши и Амеди Кулибали, извършителите на нападенията в Париж срещу "Шарли ебдо" и еврейски магазин през януари миналата година.

Първоначално в Сирия той бил шофьор на тежки камиони, а след това преминал към разпит на пленници на "Ислямска държава". Според обвинителния акт той е максимално опасен и има профил, сходен с този на извършителите на атентатите от 13 ноември в Париж, при които загинаха 130 души.

В пропаганден видеозапис, разпространен през февруари 2015 г., Бенгалем заплашва Франция, изразява радостта си от убийствата през януари в Париж и призовава спящи клетки да вдигнат оръжие срещу френски граждани.

Предполага се, че той е бил един от надзирателите на четирима френски журналисти - заложници в Сирия в продължение на 10 месеца през 2013-2014 г., заедно с Медхи Немуш, предполагаемият нападател срещу еврейския музей в Брюксел през 2014 г. По тези факти той е обект на друга съдебен процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай