Италия казва "Не!" на щурците в пицата. А вие?

Гледайте етикета, две Е-та показват наличието на насекоми

Италия казва "Не!" на щурците в пицата. А вие? | StandartNews.com
  • Оставете буболечките, да си ядем мамалигата, призова румънският министър на земеделието Петре Дая
  • Гледайте етикета, две Е-та показват наличието на насекоми

 

Италия е първата страна от Евросъюза, която каза "Не!" на насекомите в храната, за да защити националната си кухня. Преди дни  министърът на земеделието Франческо Лолобриджида подписа четири указа, касаещи продажбата в Италия на брашна от насекоми. Те се отнасят за брашната от домашен щурец,  мигриращ скакалец,  жълт брашнен бръмбар и от малък брашнен червей. Употребата им в ЕС бе разрешена преди два месеца. Съгласно указите на Лолобриджида, четирите вида насекомни брашна ще бъдат специално етикетирани и ще са поставени на отделни рафтове в магазините, така че да става ясно какъв е произходът им и хората да могат да ги разграничават лесно от останалите брашна.

Мерките в четирите постановления дойдоха точно когато в Торино се появиха паста, хляб и гризини от брашно от щурци, в Милано -  чийзбургер с брашно от щурци, а в Парма - кроасан със същото насекомо. В района на Торино, в градчето Скаленге, дори има стопанство за производство на този продукт. 

Италия се гордее с националната си кухня и с разпространението й по света. Нарастващата употреба на брашно от щурци, скакалци и ларви на насекоми срещна яростна съпротива в страната. В знак на страх, че насекомите могат да бъдат свързани с италианската кухня, трима министри свикаха пресконференция в Рим, за да обявят четирите указа, споменати по-горе.

"Фундаментално важно е тези брашна да не се свързват и смесват с храна, произведена в Италия", категоричен бе Лолобриджида (който е праплеменник на починалата наскоро обичана актриса Джина Лолобриджида и съпруг на премиерката Джорджа Мелони).

И четирите вида насекоми са цитирани в италианските постановления, те ще изискват да бъдат отбелязани с големи букви на всички съдържащи ги продукти, които да бъдат изложени отделно от другите храни. "Който иска да яде тези продукти, може, но тези, които не искат, и предполагам, че това са повечето италианци, ще могат да избират", каза министърът.

Той подчерта, че се обръща към италианците във връзка с разрешението на ЕК да се яде тази мръсотия, което "повечето италианци", разбира се, не искат да правят. И така хората "трябва да знаят какво ядат" и да виждат какво има на рафтовете в магазините. Законодателството ще забрани и използването на брашна от насекоми в "типични" италиански продукти като пица и паста.

Лолобриджида е краен националист по отношение на храната, което се допълва от факта, че категорично подкрепи протестите на италианската асоциация на земеделските производители "Колдирети" (Coldiretti) срещу синтетичното месо, за което също се иска легализиране в ЕС.

Сред специалистите на Запад няма голям спор, тъй като се знае отдавна, че насекомите ще навлязат на трапезата. Те са богати на протеини, омега-3 мастни киселини, желязо, цинк, фолиева киселина и витамини В12, С и Е. Твърди се, че спасяват околната среда от прекомерно натоварване, планетата от глобалното затопляне, изменението на климата, а освен това пестят и водни ресурси. Животновъдството например има нужда от места за паша, всякакви фуражи, а кравите са сред основните източници на изпускани в атмосферата вредни газове.

По данни на Световния икономически форум насекомите консумират по-малко ресурси от традиционния добитък. За всеки килограм тегло на една крава са необходими около 10 кг храна, а на насекомите - по-малко от два килограма. Фермерът се нуждае от 112 литра вода, за да получи грам протеин от едър рогат добитък и само 23 литра от насекоми. Освен това буболечките са много по-лесни за отглеждане.

Привържениците на теорията за глобалистката конспирация обаче са доста крайни, що се отнася до насекомите като източник на храна за човечеството. Както показват множество научни изследвания, насекомите са перфектните носители на паразити и патогени за хората, а това се премълчава. Ако се разболеем, ще имаме нужда от лекарства, ваксини, от които фармацевтичната индустрия ще спечели много пари. Истинската цел на промяната е ясна за антиглобалистите - да се сведат до минимум разходите за производство на храна за масовия потребител, докато богатите продължават да се хранят с най-доброто от най-доброто в животновъдството.

  • Какво се случва в Румъния

В момент, когато темата за надигаща се продоволствена криза и търсене на алтернативни източници за задоволяване на хранителните нужди на населението става все по-актуална в Европа и света, една опозиционна партия в Румъния предприе стъпки към законодателно блокиране на възможността румънците да започнат да се хранят с бръмбари и червеи в бъдеще. Опозиционният Алианс за единство на румънците (АЕР) - сравнително нова партия, която влезе за първи път в парламента след изборите през декември 2020 г., внесе наскоро проектозакон за забрана на използването на насекоми в производството на храна за населението. Редица медии в страната през последните месеци обърнаха внимание на тази тема. Сайтове пишат, че ЕС ще принуди гражданите си да ядат насекоми. 

Тези слухове обаче се оказват фалшиви, тъй като ЕС само препоръчва консумацията на инсекти, но не задължава никого да ги яде. "ЕК няма да принуждава гражданите да ядат насекоми. Консумацията им е възможна, но никога задължителна, доколкото те са разрешени като нови хранителни продукти от Комисията", се посочва в официално изявление на "правителството" на ЕС.

Темата за консумацията на насекоми беше коментирана миналия месец и от министъра на земеделието на Румъния Петре Дая, който показа, че не е съгласен с политиката на ЕС по отношение на храненето през 21 век. "Не яжте брашно от щурци! Какво искате от щурците? Оставете ги да пеят там, където са! Ние ядем, каквото трябва. Ядем сарми, ядем наденици. Няма да заместите сега яйцата от кокошки с един червей. Аз като инженер агроном обикновено се боря с буболечките, не ги ям. Нека да се върнем към нашата мамалига", призова министърът в телевизионно интервю.

  • Ето кои Е-та на етикета показват наличието на инсекти

След приемането на регламента темата за влагането на насекоми в производството на хранителни продукти стана една от най-дискутираните и у нас. Оказва се, че много хора не знаят, че отдавна насекомите се ползват за направата на различни храни. Необходимо е човек да е осведомен какво стои зад цифрите и буквите в съставките на етикета.

Така например, когато видите обозначенията Е120 и Е904, трябва знаете, че става въпрос точно за това!

Червеният оцветител E120 Кармин може да се срещне в състава на много продукти. Кармин, карминова киселина или кохинил - това е названието на едно и също вещество с червен цвят. От всички естествени багрила на пазара Карминът се счита за най-устойчив на различни видове топлинна обработка и излагане на слънчева светлина. В днешно време Карминът заема близо 10% от общото количество натурални оцветители.

Този оцветител се извлича от сушени насекоми. По-скоро от телата на женски и яйца на безгръбначни от определен вид. Става въпрос за насекомото кохинил, което живее на повърхността на някои растения. Среща се в Мексико, САЩ и на други места. Някои от растенията, с които се храни, са кактусите. Кохинилът забива хоботчето си в тях и започва да смуче от сока на растението. След като веднъж си е избрало растение, насекомото не го сменя, а остава на него подобно на паразитите.

Работниците минават и обират насекомите, които после се изсушават, за да се извлече червеният оцветител от тях. Създават се и специални ферми с растения, подходящи за кохинила. Тъй като това е натурален, а не синтетично направен оцветител, цената на кармина е висока и бизнесът с производството му е привлекателен.

Е904 е природна смола, която се произвежда от насекомите щитоносни въшки. Те паразитират по някои дървета в тропическите и субтропическите райони, предимно в страните от Югоизточна Азия и Индия. Веществото се разтваря добре в алифатни низши алкохоли, основи. В бензол разтворимостта е слаба, в бензен, ацетон, вода, етер и масла - не се разтваря.

Избеленият шеллак представлява бяла гранулирана аморфна смола. Избеленият шеллак без восък е светложълта гранулирана аморфна смола.

Шеллакът се използва в хранително-вкусовата промишленост преди всичко като глазиращ агент за пресни плодове (пъпеши, праскови, ананаси, ябълки, круши) и цитруси. Добавката влиза в състава на глазури за шоколад, бонбони, дражета, тестени изделия с глазури. С помощта на шеллака се създават покрития за дъвки, кафе на зърна, ядки.

Според експерти, и двете добавки не са опасни за човешкото здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай