Исторически промени в Индия, как ще стават сватбите

Целта е премахване на ретроградните религиозни правила

Исторически промени в Индия, как ще стават сватбите | StandartNews.com

Базираните на религията закони за брака и наследството в Индия трябва да бъдат променени. Ще се въведе единен граждански кодекс, заяви Химанта Бисва Сарма, който е губернатор на североизточния щат Асам, предаде Ройтерс.

В момента има правила, които например позволяват на мъжете мюсюлмани да имат по четири съпруги, отбелязва агенцията.

Редица правителства на индийски щати избягваха да приемат такъв кодекс от страх, че ще ядосат гласоподавателите от индийското хиндуисткото мнозинство, както и тези от мюсюлманските и християнските малцинства.

Но членове на хиндуистката националистическа партия "Бхаратия Джаната" на премиера Нарендра Моди и твърдолинейните ѝ поддръжници искат прилагането на кодекса в някои щати, за да преценят силата на евентуалната обществена реакция, преди да го прокарат на национално ниво. Кодексът, който има за цел да унифицира и прилага законите, които в момента варират сред различните религиозни групи, ще важи еднакво за всички граждани, независимо от тяхната религия, пол и сексуална ориентация.

Губернаторът на щата Асам, където мюсюлманите са над 30 процента от 34-милионното му население,  каза, че подкрепя кодекса като средство за премахване на ретроградните религиозни правила и за предоставяне на възможност на мюсюлманките да оспорват полигамията в съда. 

Критиците на кодекса, който фигурираше в някои предизборни манифести на управляващата партия, обаче го разглеждат като част от усилията ѝ да включи антимюсюлманските настроения в дневния си ред и да ги засили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай