Истински кошмар! Трусът преместил Турция

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра

Истински кошмар! Трусът преместил Турция | StandartNews.com

Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е изместила литосферните плочи с 3 метра, казва Карло Долони, председател на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV).

"Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад спрямо Анадолската плоча. Става дума за структура в граничната зона между този свят, Арабската плоча, и Анадолската плоча", казва експертът пред вестник „Кориере дела Сера“, пише Епицентър.бг

Обичайното геоложко движение над района не надвишава 2-3 милиметра годишно. При особено силни земетресения е възможно движение до 30 см. Например, след трус в Ликусури в Кефалония градът се премести с 20 см.

Следователно, причината за изместването на Турция с три метра в резултат на активирането на разлом с дължина най-малко 150 км може да се нарече мега-земетресение.

„Говорим за непрекъснато движение, равнината на разлома е много наклонена и по време на събитието виждаме хоризонтално изместване на двете му страни. Две литосферни плочи се движеха една спрямо друга“, обясни експертът.

Сутринта на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция, като според президента Реджеп Тайип Ердоган това е най-силното земетресение от 1939 г. насам. Съобщава се и за разрушения в няколко региона на Сирия, а трусове са усетени и в ливанската столица Бейрут. Медиите съобщават, че операциите в голямото турско нефтено пристанище Джейхан са преустановени поради земетресението.

В Сирия пък е преустановена работата на най-голямата петролна рафинерия в провинция Тартус.

Припомняме, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай съобщи, че броят на жертвите в следствие на мощните трусове в Турция надвиши 3,4 хиляди души, а повече от 20 500 са ранени.

Той акцентира, че броят на жертвите е повишен до 3419 души, 20 534 са ранените и посочи, че сега времето пречи на доставянето на помощи в засегнатите региони.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай