Събота,

Испания ще спасява ЕС от газовата криза, как

От: Агенция Стандарт -
7732
Испания ще спасява ЕС от газовата криза, как
A
A
A

Испания ще предложи на Брюксел да увеличи максимално доставките на газ към страните от ЕС като знак на солидарност след искането на ЕК да се намали потреблението в Общността с 15%. През последните пет години страната е изнасяла средно 2 терават часа (TWh) на месец, а сега твърди, че може да достигне и до 6,7 TWh месечно чрез вече изградените газопроводи.

Според вицепремиера и министър на екологичния преход Тереза Рибера контрапредложението ще бъде официално представено във вторник по време на заседанието на министрите на енергетиката на страните-членки.

Позицията на страната е, че от август тази година до март следващата може да достави 5,6 милиарда кубически метра газ (bcm) и по този начин да подпомогне Брюксел в призива да бъдат спестени около 45 милиарда кубически метра.

По отношение на втечнения природен газ Испания може да достави почти 13% от необходимия за ЕС. Тя разполага с общо шест активни завода за регазификация, които представляват една трета от капацитета за регазификация на целия ЕС и 44% от общностния потенциал за съхранение на втечнен природен газ.

Наскоро и седми завод, който бе представен като ключов за износа за европейските партньори, получи разрешение за започване на работа.

Обсъжда се и възможността за увеличаване на капацитета на газопроводите с Франция.

В ход е и изграждането на нов подводен газопровод до Италия, който ще бъде с капацитет от 30 млрд. куб. метра годишно.

Според Тереза Рибера предложението на Испания към Брюксел е добро и показва, че "солидарността е в основата на отговора на ЕС за гарантиране на сигурността на доставките", след решението да се ограничи руския газ, затова трябва да бъде обмислено детайлно, предава БНР.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Испания Ес Газ

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички