Индия с план за хранителна сигурност за $20 млрд.

Индия с план за хранителна сигурност за $20 млрд. | StandartNews.com

Делхи. Президентът на Индия Пранаб Мукерджи даде одобрението си за амбициозен правителствен указ, предвиждащ план за хранителна сигурност на стойност 20 милиарда долара. Той ще обхване 810 милиона души, които представляват около две трети от 1,2-милиардното население на страната, съобщава ДПА.

Законопроектът за национална хранителна сигурност бе внесен в парламента с нормална законодателна процедура през 2011 г., но не бе прокаран и в него има най-малко 70 поправки, които се бавят.

Според индийското законодателство обаче указът може да бъде в сила шест месеца и по този начин планът ще може да действа, докато законопроектът бъде прокаран в парламента в рамките на този период. Опозицията определи този ход като недемократичен.

Законопроектът предвижда раздаването на храни на силно субсидирани ниски цени. Селекционните критерии обхващат до 75% от селското и до 50% от градското население.

Според правителствен говорител управляващите в Индия имат шест месеца да определят получателите на храните и да създадат механизми за доставянето им. По думите му правителството било принудено да прибегне до варианта с указа, защото всички опити за обсъждане на законопроекта в парламента били неуспешни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай