И Южна Корея обяви зона за въздушна отбрана

И Южна Корея обяви зона за въздушна отбрана | StandartNews.com

Сеул. Южна Корея обяви в неделя обширна зона за въздушна отбрана. Сеул очерта границите на зоната, която застъпва наскоро обявеното от Китай въздушно пространство за отбрана, предаде AFP.

Министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че наредбата ще влезе в сила на 15 декември. Обявената от Сеул зона се намира над подводен риф във водите край южните брегове на страната, който е предмет на териториални спорове с Пекин. Китайската зона за противовъздушна отбрана също заема част от небето над рифа.

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че разширяването на зоната за противовъздушна отбрана е било предизвикано от намерението да защити своите национални интереси, съобщава РИА Новости, позовавайки се на местните медии.

„Нашата страна, която е суверенна държава, прие решение да защити националните интереси, консултирайки се със съответните учреждения", каза президентът на правителствена среща в понеделник. Тя подчерта, че решението е било взето в условията на значителни промени на Корейския полуостров, като посочи свалянето на чичото на Ким Чен Ун от всички постове в Северна Корея.

САЩ смятат, че Южна Корея, която разшири своята зона за противовъздушна отбрана, е действала законно, заяви представителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. По думите й, зоната за противовъздушна отбрана е въведена в съответствие с международната практика и уважава законните начини за използване на международното въздушно пространство.

„Сеул действа отговорно и решително", добави представителят на Държавния департамент. „Този подход позволява да се избегне объркването и заплахата за гражданските самолети", каза Псаки. Тя потвърди, че Сеул е уведомил предварително Вашингтон за своите действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай