И "Боко Харам" обяви халифат

И "Боко Харам" обяви халифат | StandartNews.com

Нигерийската ислямистка групировка е избила 10 000 души за пет години

Ислямистката групировка "Боко Харам" обяви ислямски халифат в градовете и селата, които са под неин контрол, в североизточната част на Нигерия, предаде Би Би Си.

"Благодаря на Аллах, който даде на братята ни победата в Гуоза, който вече е част от ислямския халифат", заявява лидерът на групировката Абубакар Шекау в 52-минутен видеозапис, в който поздравява своите бойци за превземането на град Гуоза по-рано този месец. Градът с население от 265 000 жители е най-голямото селище под контрола на групировката. В записа се виждат около 20 цивилно облечени мъже, които са застреляни. Нигерийската армия отхвърли изявлението на "Боко Харам".

"Суверенитетът и териториалната цялост на Нигерия продължават да са непокътнати", заяви говорителят на армията Крис Олуколаде.

В предишно видео от юли Абубакар Шекау поздрави групировката "Ислямска държава" за постиженията й в Ирак и Сирия, но не каза дали я смята за свой съюзник. Няма доказателства, че двете организации работят заедно. Шекау е обявен за световен терорист от САЩ, които са обявили награда за главата му в размер на 7 милиона долара. От април групировката е превзела редица населени места и контролира големи райони в Североизточна Нигерия. През последните пет години жертви на "Боко харам" са станали над 10 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай