И Австрия ни реже за Шенген

Ще подкрепи присъединяването на Хърватия, но ще бъде критична към България и Румъния

И Австрия ни реже за Шенген | StandartNews.com

Австрия ще подкрепи членството на Хърватия в Шенгенската зона, каза днес в Загреб австрийският канцлер Карл Нехамер, след като неговият вътрешен министър преди това се противопостави на разширяването на Шенген и изрази загриженост, че Виена ще блокира достъпа на Хърватия от първия ден на следващата година, информира БНТ.

"Почти не усещаме мигрантски натиск от Хърватия на север. Тъй като Хърватия изпълнява образцово изискванията за защита на границите, не виждам никакъв проблем там. За трите държави ще се гласува поотделно и само България и Румъния могат да се страхуват от австрийско вето", каза Нехамер след срещата с хърватския премиер Андрей Пленкович.

"Ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към България и Румъния", добави канцлерът. 

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер предизвика голяма загриженост, след като заяви, че е против разширяването на Шенгенското пространство към Хърватия, България и Румъния. Карнер неведнъж е заявявал, че е против разширяването на Шенген, което според него не работи, „както се вижда от увеличения брой на търсещите убежище в Австрия“.

Нехамер посочи, че в Австрия има 100 000 души, които са преминали границата незаконно, като 75 000 от тях са преминали през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от тамошните органи за сигурност.

"Това е риск за сигурността и ние трябва да се погрижим за него. Днес Австрия е изправена пред голямо предизвикателство. Подложени сме на огромен натиск заради нелегалната миграция и не защитаваме външната граница на ЕС", предупреди Нехамер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай