Гърция прихвана българския политически бацил

Победа, но не достатъчна. Месец безвремие

Гърция прихвана българския политически бацил | StandartNews.com

При официално преброени над 92% от гласовете, дясноцентристката Нова демокрация взима над 40 процента от вота на гърците. С 20 повече от основния си опонент – Сириза, която губи доста от избирателите си.

Лидерът на лявата формация Алексис Ципрас призна поражението си. Много от гласоподавателите на Сириза сега са дали вота си за социалдемократическата ПАСОК, която взима почти 12 процента, двойно повече от резултата й на изборите през 2019 година.

Триумфалната победа на Нова демокрация, както беше оценена тук, обаче не й дава възможност за съставянето на еднопартийно правителство, тъй като няма да има мнозинство от 151 депутати, а само 145.

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис обяви, че надеждата е победила песимизма, но все пак Гърция отива на нови избори.

Ще премина през всички процедури, които предвижда Конституцията ни, още от понеделник, запазвайки стабилната си позиция, че математиката на пропорционалната система води до партийни пазарлъци. И в края на краищата водят до безизходица. Без съмнение политическото земетресение от изборите, ни призовава всички да забързаме процедурите, така че да постигнем окончателно съставянето на правителство в Гърция, каза Мицотакис.

С тези избори Гърция прихваща политическия бацил от България и тръгва по пътя на нестабилността в очакване на пореден вот.

Предстоящите предсрочни избори се очаква да са в края на юни. Те ще се проведат по правилата, които отмени за изминалите вече избори СИРИЗА. Така с поправките на Нова демокрация, за предстоящия предсрочен вот се връща старата избирателна система - пропорционална, но с бонус до 50 допълнителни депутати за печелившата партия. Това се очаква да осигури на Нова демокрация бъдещо стабилно, но и еднопартийно 4-годишно управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай