Неделя,

Гърция обмисля да плаща кредитите на гражданите си

От: Стандарт -
A
A
A

Гърция е готова да опита всичко, за да вдигне на крака банките си - включително директна субсидия за някои от най-закъсалите клиенти, пише Bloomberg, цитирана от money.bg.

Правителството в Атина работи по план, с който да намали бремето на кредитополучателите, които не могат да изплатят дълговете си, твърдят два източника на финансовата медия. Все още не е ясно колко точно кредитополучатели ще могат да се възползват. Но крайната цел е колкото се може повече лоши кредити да бъдат превърнати в обслужвани.

Плащанията на физическите лица, които искат да си погасяват вноските, но не могат, ще бъдат реструктурирани на още по-малки суми и хората ще получат частична субсидия от държавата, казва един от източниците. Предложението е още в ранна фаза и не всички детайли са ясни. Очаква се обаче то да се превърне във факт още през декември.

Гърция има нужда да "съживи" банките си и да ги отърве от бремето на лошите кредити. Това е пътят към съживяване на икономиката. Миналата седмица гръцките власти заявиха, че са готови с две други предложенията.

Първото, идващо от централната банка, е да бъде създадена "лоша банка" която да събере в себе си най-лошите заеми. Другото предложение е създаването на SPV, което може би ще включва правителствена гаранция и ще използва пари от държавната хазна.

От началото на годината акциите на гръцките банки се сринаха наполовина. Експозициите на четирите системни банки са около €89 милиарда към края на юни. Институциите вече дадоха думата си на европейския надзор, че ще намалят лошите си кредити с около €50 милиарда до 2021 г., за да избегнат нуждата от нова капиталова инжекция.

В понеделник пътят надолу продължи, а бенчмарковият атински банков индекс завърши деня на червено с още 4 процента спад до най-ниското си ниво от февруари 2016 г.

Вторият източник посочва, че предложението може да бъде оформено по модела "Estia" (или "дом" от гръцки), използван от Кипър, който бе насочен към хората с по-скромни приходи и активи.

В този случай специално дружество плати една трета от реструктурираните заеми, използвайки държавни пари. За да може да се възползва от схемата, кредитополучателят трябваше да има годишен доход от по-малко от €50 000, основният им дом да не струва повече от €350 000, а останалите им активи да не надхвърлят 125 процента от пазарната цена на дома.

По същия начин се очаква да има критерии за доход и активи и в Гърция, но към момента не е ясно какви ще бъде границите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички