Горски пожари опустошават САЩ и Португалия

Горски пожари опустошават САЩ и Португалия | StandartNews.com

Вашингтон. 11 щата в западната част на САЩ са обхванати от горски пожари. От няколко дни многобройни пожари бушуват и в Централна и Северна Португалия.

В момента стихията бушува на територията на щатите Аляска, Айдахо, Монтана, Орегон, Вашингтон, Калифорния, Невада, Арозина, Уайоминг, Колорадо и Юта, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на Националния център за борба с пожари са разрушени над 43 000 хектара площи. В гасенето на пожарите участват над 17 000 души, както и авиация.

Най-тежки са пожарите в щата Айдахо, където са евакуирани над 2200 жилища, а десетки постройки са изгорели.

Противопожарната служба на САЩ е започнала разговори с представители на Пентагона и с канадски официални лица за евентуална подкрепа от хора и самолети в борбата с пожарите, предаде Ройтерс.

Тези дни трябва да се реши дали да се изпратят 200 военнослужещи в подкрепа на пожарникарите. Ще е нужна една седмица за обучаване и мобилизиране на тези войници, които след това ще бъдат изпратени да помагат при гасенето на пожарите.

Един пожарникар загина при потушаването на горски пожар в община Тондела в Централна Португалия. Според местни медии в борбата с огнената стихия са мобилизирани около 700 пожарникари.

Франция и Испания изпратиха по два самолета за гасене на пожари в помощ на Португалия, след като във вторник ситуацията се е влошила и страната е поискала четири допълнителни самолета от Франция и Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай