Гореща вълна вилнее в Европа, САЩ и Китай, чакат се рекорди

От почти непоносими горещини са обхванати Франция, Германия, Италия, Испания и Полша

Гореща вълна вилнее в Европа, САЩ и Китай, чакат се рекорди | StandartNews.com

Вълна на невиждани жеги е обхванала части от Европа, Китай и САЩ, където се очакват рекордни температури през почивните дни, предава Франс прес.

Предупреждения за изключително високи температури са в сила за над 100 милиона американци. Особено опасни ще са условията в щатите Аризона, Калифорния, Невада и Тексас. Температурата на водата на Атлантическия океан по крайбрежието на Флорида беше над 32 градуса по Целзий.

В Европа, от почти непоносими горещини са обхванати Франция, Германия, Италия, Испания и Полша. През идните дни се очаква водата на Средиземно море да се стопли до над 30 градуса в някои части, което е с няколко градуса над средното ниво.

Живакът се е вдигнал до 48 градуса на островите Сицилия и Сардиния, съобщиха от Европейската космическа агенция, което е "потенциално най-високата температура, регистрирана на континента".

Лятото е изключително горещо и в Северна Африка. Червен код заради жегите е в сила в южните части на Мароко.

В някои райони на Китай, включително столицата Пекин, температурите също са много високи. Една от големите енергийни компании в азиатската държава съобщи, че е отчела рекордна консумация на енергия в понеделник.

Този юни беше обявен за най-горещия в историята от американската космическа агенция НАСА и програмата на Европейския съюз "Коперник" за промените в климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай