Германия с ключово решение за руските туристи

Испания, Италия и Гърция са страните от ЕС, които издават най-много шенгенски туристически визи

Германия с ключово решение за руските туристи | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц отказа да подкрепи нарастващите призиви за забрана в целия Европейски съюз издаването на туристически визи на руснаци, въпреки че някои северноевропейски страни действат едностранно и въвеждат ограничения за туристите, съобщава euronews.com.

След среща със скандинавски лидери в Осло, Шолц каза, че: "Това не е войната на руския народ.Това е войната на Путин и трябва да сме много ясни по тази тема. За нас е важно да разберем, че има много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с режима там", каза той на пресконференция пред медиите. 

През последния месец Финландия и Естония бяха сред водещите страни, които призоваха за решение на общоевропейско ниво с проблема, според тях, в това, че много от руските граждани се възползват от т.н. вратичка на санкциите, която им позволява да пътуват по суша в Европейския съюз. Санкциите срещу Русия към момента възпрепятстват въздушния и железопътния транспорт. 

Съществуват опасения, че тази вратичка позволява на руснаците да използват международни летища като възможност за свободно пътуване - за почивка или др.Испания, Италия и Гърция са страните от ЕС, които издават най-много шенгенски туристически визи на руснаците. 

Финландският министър-председател Сана Марин, подкрепяща забраната за туристически визи, каза, че това е въпрос, който Европейският съюз трябва да обсъди. "Обикновените руснаци не са започнали войната, но в същото време трябва да осъзнаем, че те я подкрепят", каза Марин на пресконференцията, опонирайки на гернамския канцлер. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай