Германия готова да приеме непълнолетни бежанци

Хуманитарните въпроси могат да бъдат повдигнати само след "осигуряване на координирани условия по външните граници на ЕС"

Германия готова да приеме непълнолетни бежанци | StandartNews.com

Германия е готова да посрещне непълнолетни бежанци от Гърция, при условие че настоящата ситуация на границата между Гърция и Турция, както и на външните граници на ЕС бъде решена, съобщи германската държавна телевизия ARD.

В информацията се казва също, че въпросът не трябва да чака, докато бъде постигнат пълен консенсус на държавите-членки от ЕС, а вместо това следва да бъде движен от страните, които желаят незабавното му разрешаване.

Очаква се германският вътрешен министър Хорст Зеехофер да повдигне въпроса на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, на която се очаква да бъде обсъдена текущата ситуация на гръцко-турската граница, пише Канал 3.

На заседание при закрити врата на парламентарната група на ХДС/ХСС във вторник вечерта Зеехофер заяви, че в момента в Гърция има около 5000 непълнолетни бежанци, но Германия ще действа само ако е осигурен ред на границата.

Говорителят на вътрешното министерство Стив Алтер потвърди изявлението на Зеехофер и заяви, че хуманитарните въпроси могат да бъдат повдигнати само след "осигуряване на координирани условия по външните граници на ЕС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай