Генералът на промяната в Чехия. Кой е Петър Павел?

Новият президент вбеси китайците още преди да е назначен

Генералът на промяната в Чехия. Кой е Петър Павел? | StandartNews.com
  • Новият президент вбеси китайците още преди да е назначен
  • Петър Павел изхвърли Бабиш от политическата сцена

Той ядоса китайците, като първо се обади по телефона на президента на Тайван. В Москва го недолюбват, защото е противник на руската инвазия в Украйна и като военен знае как да раздава заповеди. Чехия току-що си избра нов прозападно ориентиран президент-либерал, не изкушен от популизъм и национализъм.

Предизвестеният двубой

Бившият началник на чешките въоръжени сили и бивш председател на Военния комитет на НАТО Петър Павел бе избран на 28 януари за президент на Чешката република. Той победи на балотаж бизнесмена милиардер Андрей Бабиш, който бе министър-председател от 2017 до 2021 година.

61-годишният генерал Павел спечели 58,3% от гласовете, а неговият съперник Бабиш - водеща сила в чешката политика от едно десетилетие насам - получи 41,7 на сто.

Павел ще замени на поста досегашния държавен глава Милош Земан, който подкрепи Бабиш за свой приемник.

Земан бе за по-близки връзки с Пекин и Москва, докато Русия не предприе военно настъпление в Украйна. Тогава той се обърна на 180 градуса. Павел обаче е твърдо ориентиран на Запад, затова и се очаква рязка промяна във външнополитическите послания, твърди Ройтерс.

Церемонията по встъпване в длъжност на Павел ще се състои на 9 март в Прага, съобщи чешката държавна телевизия.

Президентът в Чехия, почти като у нас, е предимно почетна длъжност. Сред пълномощията му обаче е назначаването на министър-председателите, управителите на централната банка и конституционните съдии. Той има дума във външната политика, влияние в оформянето на общественото мнение, може да оказва влияние върху политиките на правителството и е върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Бабиш в огледалния свят

Андрей Бабиш (68 г.) опита да привлече на своя страна избирателите, разтревожени от последиците от руската инвазия в Украйна, като намекна, че неговият противник може да вкара Чехия в тази война. Магнат в областта на селското стопанство, медиите и химическата промишленост и пети по богатство човек в Чехия, Бабиш пораждаше ред въпроси за двойната си роля на политик и предприемач по време на своето управление, отбелязва Франс прес.

Най-спорното му изказване от предизборната капания бе, че не би изпратил войски в Полша или балтийските страни, ако съюзниците от НАТО бъдат нападнати. По-късно се отметна от думите си.

Обвини Павел, че е бил обучен от КГБ комунистически шпионин, но не предостави доказателство за твърдението си и сравни опонента си с руския президент Владимир Путин, припомня Асошиейтед прес.

Все пак Бабиш призна поражението си и поздрави Павел за победата му. Той призова поддръжниците си да приемат, че е загубил вота и че Чехия има нов президент.

Елитният парашутист кацна в Прага

Павел, който е социален либерал, водеше предизборната си кампания като независим и спечели подкрепата на десноцентристкото правителство. Той отправи послание за единство, когато се обърна към поддръжници и журналисти на концерт в Прага в при обявяването на резултатите. "Победиха ценности като истината, достойнството, уважението и смирението", каза новоизбраният президент. "Убеден съм, че тези ценности се споделят от огромното мнозинство от нас. Струва си да ги направим част от живота си и да ги върнем в Пражкия замък и в политиката", допълни той.

Този бивш елитен парашутист с грижливо поддържана брада и бяла коса е и бивш началник на генералния щаб на чешките въоръжени сили. От 2015 до 2018 г. заема най-висшия военен пост в организацията на Северноатлантическия договор. Той ще стане четвъртият президент на Чехия, откакто тя се раздели по мирен път със Словакия през 1993 г., четири години след като Чехословакия отхвърли тоталитарния комунистически режим и излезе от орбитата на Москва.

Павел е изявен поддръжник на членството на своята страна в Европейския съюз и НАТО. Той заяви подкрепата си за Украйна във войната срещу Русия и се очаква да работи в тясно сътрудничество с десноцентристкото и прозападно правителство на премиера Петър Фиала, което доставя военна и хуманитарна помощ на Киев. Новоизбраният президент също така е привърженик на приемането на еврото - тема, пренебрегвана от редица чешки правителства. Той подкрепя еднополовите бракове и осиновяването на деца от хомосексуалисти.

Гняв в Пекин, радост в Тайван

Анализаторите побързаха да посочат, че външната политика и дипломацията ще бъдат силната му страна, но той сякаш леко ги опроверга. Новоизбраният президент на Чехия н само проведе телефонен разговор с тайванския държавен глава, но се ангажира да укрепи връзките на неговата страна с Тайван.

Телефонният разговор моментално предизвика гнева на Пекин. Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин обвини Павел, че не държи на думите си и не може да му се вярва. Китай е изразил силно недоволство от телефонния разговор и е възразил остро пред Чехия, съобщи тя.

Говорителката на китайското външно министерство разкритикува новоизбрания чешки президент, че се е отметнал от позицията си, че претенциите на Пекин за самоуправляващия се остров трябва да бъдат зачетени.

Наблюдатели определиха разговора като дипломатически пробив за Тайван, с който Чехия официално не поддържа отношения. Китай пък смята острова за своя територия.

Премиер и президент - в една лодка

Вторият тур на президентските избори в Чехия беше битка между "демокрацията, зачитането на конституцията и прозападната ориентация срещу популизма, лъжите и пристрастията към Русия", според премиера Петър Фиала. На тези избори бившият премиер Андрей Бабиш претърпя второто си поражение в голямата чешка политика.

На вота за парламент през есента на 2021 г. Бабиш загуби премиерския пост от Фиала, бивш ректор на университет и ръководител на Гражданската демократическа партия (ODS), чийто основател е бившият президент на републиката Вацлав Клаус.

В лицето на Павел чехите виждат сериозен и интроспективен военен герой, който казва, че възнамерява да възстанови достойнството на президентския пост след десетилетие в него на Милош Земан - популист, когото болестта и биологията едва не отнеха от политическата сцена.

"Популизмът е проблемът на нашето време", обяви Петър Павел в Туитър миналия юни, месеци преди да обяви кандидатурата си. Анализаторите обаче не са толкова уверени, че времето на популизма е изтекло в Чехия. Въпреки че Павел успя на изборите, това е само една спечелена битка. Борбата между либерално-демократичния и популисткия лагер ще продължи, категорични са познавачите на чешката политика.

Новият държавен глава ще трябва да държи сметка за рекордната инфлация в тази страна членка на ЕС и НАТО с 10,5-милионно население, а също и за внушителния държавен дефицит, свързан с войната в Украйна.

Гафът на Бабиш

Още от първия тур в началото на януари основна тема на изборния спор бе войната в Украйна. На предизборните плакати на Бабиш се подчертаваше, че той няма да въвлече страната в този конфликт. "Аз съм дипломат, а не войник", заявяваше той. Запитан по време на телевизионни дебати дали е готов да изпрати войски, ако Полша или балтийските страни бъдат нападнати, Бабиш отговори: "Не, безспорно не". После той написа в Туитър, че е бил неправилно разбран, но лошото вече беше сторено, четирите страни, за които го бяха питали, показаха, че той ги е ядосал.

Павел коментира тогава, че Бабиш "живее навярно в друг един свят", и нарече абсурдно предложението му да организира в Прага среща на върха, посветена мира, с участието на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай