Вторник,

Фон дер Лайен тропна с крак на Сърбия, какво поиска

От: Агенция Стандарт -
22973
Фон дер Лайен тропна с крак на Сърбия, какво поиска
A
A
A

"Сърбия трябва да реши на чия страна иска да бъде", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за австрийските вестници "Винер цайтунг" и "Клайне цайтунг", предаде БТА.

"Ние искаме Сърбия да е с нас, но за това са ни необходими ясни доказателства, че тази страна споделя нашите ценности, например върховенството на закона и демокрацията, както и че отхвърля руското нахлуване", заяви Урсула фон дер Лайен в интервюто.

Тя подчерта, че външнополитическата ориентация на кандидатите е много важна.

"Разбира се, очакваме всички да дърпат една и съща страна на въжето", подчерта председателят на ЕК.

Попитана за напредъка на Западните Балкани в евроинтеграцията и какво може да се предложи на тези страни, тя посочи, че почти всички страни от Западните Балкани са на европейския път по-далеч от Украйна.

"Надявам се, че ще намерим решение, че окончателно ще можем да изпълним нашето обещание и ще започнем присъединителни преговори. Босна и Херцеговина, например, може веднага да започне присъединителни преговори, когато изпълни 14-те основни точки. Има много напредък и това трябва да бъде признато", заяви председателят на ЕК.

На въпрос колко време ще отнеме, докато Украйна стане членка на ЕС, фон дер Лайен каза, че присъединителният процес е свързан с напредъка.

В ръцете на кандидатите е колко бързо се движат в процедурата, каза тя, посочвайки, че Словакия и Турция са получили статут на кандидат през 1999 г., като Словакия е изпълнила всичко, за да въведе необходимите реформи и пет години по-късно е станала членка на ЕС, а Турция днес е по-отдалечена от членство, отколкото когато и да било.

Фон дер Лайен заяви, че е останала с впечатление, че украинските власти са високо мотивирани и гражданите са обединени около желанието да се присъединят към ЕС.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички