Фон дер Лайен скочи на Путин. В какво го обвини

Тя не изключи възможността замразените руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна

Фон дер Лайен скочи на Путин. В какво го обвини | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обвини Русия, че използва хранителните доставки като оръжие, а това има последствия за целия свят. В рамките на Световния икономически форум в Давос Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа трябва да търси разговори с Русия за възобновяване износа на пшеница и хранителни доставки от Украйна, за да се предотврати глобална криза.

"Това е много сложен проблем и изисква някакъв вид диалог с Русия. Не е и в неин интерес хората да умират от глад по света.Трябва да постигнем някакво споразумение, така че тази пшеница да излезе от Украйна". Европейският съюз обеща да отвори алтернативни маршрути за износ на зърно от Украйна. Във вторник земеделските министри се събират на заседание в Брюксел и ще обсъждат този въпрос.

В Давос Урсула фон дер Лайен заяви още, че Киев трябва да победи Москва и да превърне инвазията в стратегически провал на президента Владимир Путин, предаде БНР. Председателката на Еврокомисията не изключи възможността замразените руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

"Елементарното чувство за справедливост ни подсказва да търсим подобни подходи. Разрушението на Украйна е резултат от напълно неоправданата война на Русия. И ето защо целият свят трябва да се включи във възстановяването на страната. Русия също трябва да поеме своя дял".

Урсула фон дер Лайен коментира и кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз. Киев подаде молба на 28 февруари - 4 дни след началото на руската инвазия, а председателят на Еврокомисията връчи въпросника за членство на президента Володимир Зеленски на 8 април.

"Много е важно да няма преки пътища. Процесът на присъединяване към ЕС изисква държавата да постигне необходими стандарти. Всички ние прилагаме тези стандарти и ги следваме. Не може да има преки пътища без да бъдат изпълнени изискванията. А скоростта на развитие зависи от самата държава кандидат за членство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай