ЕС постави условие. Ключова стъпка за членството на Македония

Мануел Сарацин на посещение в Македония

ЕС постави условие. Ключова стъпка за членството на Македония | StandartNews.com

Специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин е на посещение в Скопие. Той разговаря с вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич, за преговорите за присъединяване на страната към ЕС, за конституционните промени, реформите и сигурността на европейската перспектива за региона, съобщават от Секретариата по европейски въпроси в Скопие.

Сарацин е посочил, че Северна Македония не трябва да губи шанса, който има за присъединяване към ЕС, че в ЕС има активен дебат за бъдещото разширяване, което трябва да даде конкретен план и времева рамка в следващите месеци,  и че когато става въпрос за следваща стъпка в преговорния процес и „бързата лента” за страните –кандидатки, не трябва да се губи време. 

„Като правителство запазваме фокуса върху успешното изпълнение на задълженията ни към ЕС, за още повече работа в областта на реформите и бързо влизане в ключовите години за европеизацията на обществото в (Северна) Македония”, е посочил от своя страна Маричич. 

В Скопие Сарацин се срещна с премиера Димитър Ковачевски, с председателя на парламента Талат Джафери и председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

В интервю, което даде за телевизия 21, Сарацин беше категоричен, че докато промените в конституцията не бъдат приети, Северна Македония ще тъпче на място и страната сама трябва да си постави срок за приемането им. На въпрос дали Албания може да продължи сама към отваряне на преговорните глави Сарацин заяви, че самият той дълго време се е противопоставял на отделянето на двете държави, но е все по-трудно  да държи на тази своя позиция, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай