Ердоган заплаши да съди Таймс

Ердоган заплаши да съди Таймс | StandartNews.com

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заплаши в петък да заведе съдебен иск срещу лондонския всекидневник Таймс заради това, че е публикувал отворено писмо от световно известни личности, в което го критикуват за смазването на протестите в страната, предаде Ройтерс.

Сред подписалите се известни личности и учени са имена като Шон Пен, Сюзън Сарандън и Бен Кингсли.

В текста Ердоган е обвиняван в "диктаторско управление" и в причиняване смъртта на петима протестиращи при сблъсъци с полицията.

"Пресата иска да замеря с кал, за да види дали тя ще полепне. "Таймс" продадоха страниците за пари. Това е тяхна издънка и ще си търсим правата по съдебен ред", каза той пред репортери по телевизионния канал NTV.

Премиерът, изправен от май насам в Истанбул, Анкара и други градове пред най-големите антиправителствени демонстрации от десетилетия, обвинява участниците, че са "мародери и терористи". Според него чуждестранни правителства и медии раздухват гражданските безредици в Турция.

Според Ердоган подписалите откритото писмо, заемащо цяла страница в "Таймс", всъщност не подкрепят искрено демокрацията и "не знаят какво мислят".

"Ако наистина вярваха в демокрацията, нямаше да демонстрират такава безличност, че да нарекат диктатор лидера на партия, спечелила 50% от гласовете на избирателите", коментира още Ердоган.

В писмото той е обвиняван и в разрушаване принципите на свободната преса заради това, че е вкарал в затвора десетки журналисти през последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай