Ердоган с ултиматум! Ще пусне ли Швеция в НАТО

Какво поиска президентът на Турция

Ердоган с ултиматум! Ще пусне ли Швеция в НАТО | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган постави ратификацията на спряната кандидатура на Швеция за членство в НАТО под условие, че Конгресът на САЩ "едновременно" одобри искането на Анкара за изтребители F-16.

През юли Ердоган оттегли възраженията си срещу членството на Швеция, след като Стокхолм предприе стъпки, целящи да се справи с кюрдските групи, които Анкара смята за терористи.

Миналия месец обаче комисията по външни работи на турския парламент забави предаването на молбата за гласуване от цялата камара - решение, което предизвика строг упрек от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АФП.

Ердоган даде втори категоричен сигнал, че парламентът ще предприеме действия по отношение на Швеция, само ако Конгресът на САЩ одобри исканата от Турция покупка на десетки изтребители F-16 и резервни части.

"Казвате, че ще предприемете стъпки по въпроса за F-16, след като той мине през Конгреса, но аз също имам парламент", заяви Ердоган пред репортери, визирайки САЩ.

"Ако ние сме две съюзнически държави в НАТО, тогава вие можете да направите своята част едновременно, солидарно, а нашият парламент ще направи своята част. Това е най-важното."

Застаряващите военновъздушни сили на Турция пострадаха от изключването на Анкара от водената от САЩ програма за съвместни изтребители F-35 през 2019 г.

Вашингтон предприе тази стъпка като ответна мярка за решението на Ердоган да придобие усъвършенствана руска система за противоракетна отбрана, която НАТО разглежда като оперативна заплаха за сигурността.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън многократно обеща да продължи с продажбата на F-16 за 20 млрд. долара.

Одобрението й обаче срещна съпротивата на лидерите на Конгреса, които изразяват загриженост за състоянието на човешките права в Турция и за предишни противопоставяния с другата членка на НАТО Гърция.

Въпросът се усложнява и от гнева на Турция към Вашингтон заради подкрепата му за Израел във войната в Газа.

Ердоган заяви, че няма намерение да се среща с президента на САЩ Джо Байдън в близко време.

"Срещата с президента Байдън не е в дневния ни ред. Тяхната позиция по отношение на Газа е известна на всички вас", заяви Ердоган, предаде БГНЕС.

"Ако той ни се обади, ще се срещнем с него и ще говорим по всички въпроси, по които трябва да говорим".

Миналата седмица външният министър на Швеция заяви, че турският му колега му е обещал, че Анкара ще одобри членството на Стокхолм "до седмици".

Но комисията по външни работи на турския парламент все още не е насрочила изслушване по кандидатурата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай