Ердоган подсказа на Швеция и Финландия какво иска от тях

Те открито подкрепят и си взаимодействат с терористична организация

Ердоган подсказа на Швеция и Финландия какво иска от тях | StandartNews.com

Швеция и Финландия са предложили да работят с Турция, за да разсеят резервите на турското правителство към членството им в НАТО, обяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу (на снимката) след неформалната среща на министрите на външните работи на НАТО в Берлин, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Чавушоглу проведе в Берлин тристранна среща с колегите си от Швеция и Финландия Ан Линде и Пека Хаависто.

Турският външен министър подчерта на пресконференцията, че Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО и посочи за пример позицията на страната си към скорошното разширяване на Алианса на Балканите, но отбеляза, че случаят на Финландия и Швеция е различен.

Преди срещата на НАТО Чавушоглу беше заявил, че Швеция и Финландия „открито подкрепят и си взаимодействат с терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)/Сили за защита на народа (СЗН)“, които „извършват нападения срещу Турция и убиват турски войници и граждани“.

„Поради това е неприемливо и скандално, че нашите приятели и съюзници подкрепят тази терористична организация. И заради нашата борба срещу тази терористична организация има експортни ограничения за продукция на отбранителната индустрия, която ние внасяме от съюзници и от някои от страните, които планират да станат членки на НАТО“, заяви турският външен министър.

Турция разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа като клон на действащата в Турция Кюрдска работническа партия, която е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Ограниченията по отношение на Турция в отбранителната индустрия също трябва да бъдат вдигнати, каза още Чавушоглу. „Неприемливо е страна-членка на НАТО да налага ограничения на съюзниците си“, отбеляза министърът.

По отношение на срещите си с външните министри на Швеция и Финландия Чавушоглу заяви: „Те казаха, че разглеждат ПКК като терористична организация и че позицията им ще се запази. Имаше предложение да направим проучване, за да бъдат адресирани безпокойствата ни и по други въпроси.“

Чавушоглу отбеляза, че не е имало конструктивна позиция от страна на шведската външна министърка Ан Линде, и отправи критика към „негативните“ изказвания на шведски официални представители.

„Финландският външен министър (Пека Хаависто) заема по-реалистична позиция“, каза Чавушоглу и допълни, че турските резерви „не са заплаха, не са пазарлък, нито популизъм“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай