Джон Мейджър: Да спрем имигрантите за година

Джон Мейджър: Да спрем имигрантите за година | StandartNews.com

Решението на Съда на ЕС правителствата на страните членки да имат право да ограничават социалните помощи, разпали във Великобритания дискусия как да се отиде още по-далече, за да се ограничи и дори да се спре достъпът на имигранти.

Бившият британски премиер от 90-те години на миналия век, консерваторът Джон Мейджър, предлага, както той сам казва, "прагматично" решение на проблема, съобщи Би Би Си. Според него, ако Лондон временно ограничи притока на имигрантите от страните на ЕС, евентуално за година, това няма да е нарушение на възприетото от ЕС свободно движение на хора.

Партията на независимостта на Найджъл Фараж обаче веднага отхвърли идеята като смехотворна. А Грант Шапс, лидерът на Консервативната партия, посочи, че свободното движение на хора не може да бъде "сделка с отворен край". Великобритания трябва да има право на известен контрол на броя на имигрантите, коментират анализатори.

Стана също ясно, че премиерът Дейвид Камерън обмисля възможности, включително "извънредна спирачка", за контрол на броя на имигрантите. Стратегията на Камерън ще е готова преди Коледа, отбелязва Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай