Неделя,

Двама се борят да командват Сърбия. Трети иска да е монархия

От: Рачо Рачев, колаж Телевизия N1 -
698
Двама се борят да командват Сърбия. Трети иска да е монархия
A
A
A

Общо 8 са кандидатите, които ще се борят в неделя за поста държавен глава на Сърбия, като в същия ден сръбските граждани ще могат да определят и състава на бъдещия си парламент.

По конституция президентът на Сърбия има правомощия да представлява страната в чужбина и да командва армията.

Сред претендентите има доста познати лица - досегашният президент Александър Вучич и основният му конкурент, бившият началник на Генералния щаб на сръбската армия Здравко Понош, както и кандидатът на коалиция НАДА (Надежда) Милош Йованович, юрист, който застъпва идеята Сърбия да стане монархия. Ново лице е преподавателката в биологичния факултет на Белградския университет Биляна Стойкович, зад която застава коалицията "Морамо" (Трябва), обединяваща левоцентристи и екоаткивисти, които през организираха масови протести с искане за по-чист въздух и успяха да  спрат проекта за мина за добив на литий на “Рио Тинто”.

Интрига на президентските избори обаче почти липсва, както сочат обществените допитвания. Може би единствената неяснота е дали все пак може да се стигне до втори тур. Според публикуваната тази седмица анкета на Europe Elect  досегашният държавен глава Александър Вучич ще получи 52 процента на президентските избори, а основният му съперник Здравко Понош - 28 на сто. Много далеч след тях на трето място по брой на гласовете е кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който получава пет процента.

Вучич заяви, че резултат под 60 процента би бил неуспех за него, докато за опозицията стигането до балотаж вече би било победа. На втори тур се отива, ако нито един от кандидатите не получи 50 процента плюс един глас, . 

Петдесет и двегодишният Александър Вучич е предложен от коалицията “Александър Вучич – Заедно можем всичко”, съставена от неговата дясна популистка Сръбска прогресивна партия, Социалистическата партия на Сърбия и Съюза на унгарците от Войводина.

Той завършва право в университета в Белград. След това работи като журналист в Босна и Херцеговина по време на войната там. Става член на Сръбската радикална партия /СРП/ през 1993 година, влиза в парламента и е избран за генерален секретар на партията.

Вучич става министър на информацията през 1998 година, по време на войната в Косово, в правителството на Слободан Милошевич. По това време подписва Закона за обществено информиране, който предвижда огромни глоби за медии, за чиито материали се прецени, че не са в интерес на държавата.

Три пъти се кандидатира за кмет на Белград, но неуспешно.

Вучич, който е смятан за протеже на лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, напуска „родната“ партия, за да се присъедини към заместник-председателя на СРП Томислав Николич, който сформира Сръбската прогресивна партия и през 2012 година и стана президент на Сърбия.

Преди да победи още на първия кръг на президентските избори през 2017 година, Вучич е бил министър на отбраната, а през 2014 година става премиер.

Вучич на практика заглуши критиките към управлението си, като привлече олигарси да изкупят сръбски медии и по този начин си осигури благоприятно отразяване, а съдебната система и държавните институции напълни със свои партийни лакеи, отбелязва сайтът „Нюзстейтмън“.

Петдесет и деветгодишният Здравко Понош е кандидатът на опозиционната коалиция "Обединена Сърбия", сформирала се около Партията на свободата и справедливостта, Демократическата партия, Народната партия и Движението на свободните граждани.

Той присъства в  обществения живот на Сърбия над десет години, като преди да се занимава с политика заема високи постове в армията и става началник на Генералния щаб.

Има магистратура в областта на телекомуникациите, както и военно образование. Работил е в Генералния щаб на сръбската армия, в министерството на отбраната, преди да стане началник на Генералния щаб на сръбската армия през 2006 година. След сблъсък с тогавашния министър на отбраната през 2008 година той е освободен от този пост, а след година Понош напуска армията. След края на военната си кариера той става през 2010 година заместник- министър на външните работи, отговарящ за двустранните отношения, когато министър на външните работи е Вук Йеремич. А докато Йеремич е председател на Общото събрание на ООН, Понош е шеф на кабинета му. Член е на Народната партия на Йеремич.

Понош изключва възможността Сърбия да признае независимостта на Косово, да одобри еднополовите бракове или да се присъедини към  НАТО. Заемането на друга позиция по тези въпроси е политическо самоубийство, отбелязва „Нюзстейтмън“. В отношенията с Алианса той е за максимално сътрудничество чрез програмата Партньорство за мир.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички