Частните армии на Путин. Проговори олигарх

Руският президент предприе необичайна стратегия

Частните армии на Путин. Проговори олигарх | StandartNews.com

Стяга ли наистина Владимир Путин частни армии за войната в Украйна? От няколко дни в световните медии се върти информацията, че руският президент е отправил апел към олигарсите си да формират батальони от затворници. Първи реагира Евгений Пригожин, когото наричат готвачът на Путин. Той е собственик на кетъринг компанията "Конкорд", обслужваща Кремъл.

Преди ден се появи се клип, на който мъж, поразително приличащ на Евгений Пригожин, агитира затворници да влязат в армията му. Мъжът обещава, че ако осъдените издържат шест месеца на фронта, ще бъдат освободени. А ако бъдат убити, ще бъдат погребани там, където са пожелали.

"Или Частни военни компании* и затворници, или децата ви.", казва Пригожин. Тези думи на олигарха бяха публикувани от пресслужбата на "Конкорд" в руската социална мрежа VK и така потвърди, че лично Пригожин агитира.

Руската редакция на BBC дава цялото изявление като цитат: "Без съмнение, ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този приятелски колектив, за да мога не само да изкупя дълга си към родината, но и да й го върна в излишък."

А към критиките, че Кремъл изпраща като войници осъдени с опрощаване на присъдите, Пригожин заявява: "И една последна забележка: тези, които не искат частни армии и затворници да се бият, които спорят по тази тема, които не искат да правят нищо и по принцип не харесват тази тема, както и да изпратят децата си на фронта - или частни армии и осъдени, или децата ви - решете сами."

Преди това, сутринта в четвъртък, пресслужбата на "Конкорд" първо коментира видеото с не толкова директно признание, че в него действително е Пригожин. "Наистина можем да потвърдим, че мъжът от видеото има чудовищна прилика с Евгений Викторович. Съдейки по реториката му, той по някакъв начин участва в изпълнението на целите на специалната операция и изглежда, че успява да го направи."

От дълго време от Русия идва информация за мобилизация на осъдени във войната, която Кремъл води в Украйна, срещу обещания за свобода. Основателят на портала Gulagu.net Владимир Осечкин я описва подробно.

В сряда поддръжниците на Алексей Навални разпространиха материал, в който твърдят, че от колонията, в която е затворен опозиционният политик, са били изведени и осъдени. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също потвърди тази информация в свой доклад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай