Чака се ракетата с американците на Луната

НАСА има големи планове през годината

Чака се ракетата с американците на Луната | StandartNews.com

Настоящата 2021 ще е ключова за НАСА година. През следващите 12 месеца ще бъде изстреляна ракетата SLS, която ще върне американците на Луната.

Има обаче и други важни задачи.

Свръх-тежката ракета SLS се сглобява активно от НАСА и през ноември 2021 година ще бъде първият й полет. Мисията е наречена "Артемида I", като ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият космически кораб Orion.

Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен кислород. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

Orion пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

Така в края на тази година ще се състои най-важното събитие, което ще постави началото на връщането на американците на Луната. Този път САЩ смята да създаде база на естествения ни спътник, като се проучва и възможността за добив на ресурси.

През предстоящите 12 месеца НАСА ще избере и системата, която ще осъществи пилотирано кацане на Луната. В надпреварата сега са 3 фирми, като резултатът все още е неясен.

Апаратът са спускане и кацане на Луната ще вози астронавтите в последния етап от тяхната първа мисия "Артемида": след достигане на лунната орбита на борда на космическия кораб "Орион", двамата ще се прехвърлят в апарата за кацане и ще слязат на лунната повърхност.

Само след два месеца на Марс ще кацне най-модерната и мащабна мисия. Тя включва роувърът "Пърсивиърънс" и първият хеликоптер, който ще изследва Червената планета от високо.

"Пърсивиърънс" разполага с много сензори, които могат да открият следи от живот в миналото или дори наличието му днес на Червената планета. 2021 година ще донесе доста новини от Марс.

Kocмичecĸият тeлecĸoп "Джеймс Уеб" нa cтoйнocт 9,8 милиapдa дoлapa ще бъде изстрелян през 2021 година. Това ще е най-съвършенната и модерна обсерватория в орбита. Оглeдaлoто му е c диaмeтъp 6,5 мeтpa или пoчти тpи пъти пoвече oт това на ĸocмичecĸия тeлecĸoп "Хъбъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай