Брюксел се люлее в корупционно сиртаки

Красивата Кайли обезобрази лицето на Европарламента

Брюксел се люлее в корупционно сиртаки | StandartNews.com
  • Красивата Кайли обезобрази лицето на Европарламента
  • Ще мине ли Гърция пак между капките след Катарската афера?  

 

Случайно или не, докато Нидерландия и Австрия се упражняваха на тема върховенството на закона в България, мотивирайки отказа си да ни приемат в Шенген, проблемът с корупцията лъсна в задния двор на Брюксел.

На фона на куфарите с пари, открити в красивата зам.-председателка на Европарламента от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ева Кайли и хора от екипа й, недоказаните твърдения на премиера Марк Рюте, че границата ни се пробива за 50 евро, прозвучаха нелепо. А обвиненията, че България все още има огромен проблем в корупцията, бяха засенчени от размаха на корупционната афера, която като гръцко сиртаки разлюля столицата на Европа. И повдигна въпроса ще мине ли Атина отново между капките, както успява винаги, когато има проблем - и с дълга, и със заемите, и с раздутите разходи за заплати, пенсии и социални придобивки. 

Засега отговорът е не. В четвъртък срещу кайли, която смени два затвора, започна разследване и в родната й Гърция. Офисите й остават запечатани, заедно с тези на асистентите на двама евродепутати. Обвиненията срещу евродепутатът и още трима души са за корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Подозренията са за лобиране в полза на Катар и опит за влияние върху политическите или икономическите решения на европейската институция.

Коя е Ева Кайли?

44-годишната евродепутатка от Гърция е добре позната в родината си от телевизионния екран. Ева Кайли изучава архитектура, но още на 20 г. се впуска в политиката и става общински съветник. По-късно продължава образованието си, следвайки международни отношения и журналистика. Става лице на голяма частна гръцка телевизия "Мега", където води новините между 2004 и 2007 година.

Следва нов завой към политиката и на 29 г. става най-младият депутат в гръцкия парламент. През 2014 г. е избрана за евродепутат от групата на социалистите и демократите, запазвайки тази позиция до европейските избори през 2019 г. После става един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент.

Като член на делегация на Европарламента, натоварена със задачата да развива отношенията на ЕС с Арабския полуостров, тя посещава Катар малко преди откриването на Световното първенство по футбол и пламенно защитава реформите в страната. По-късно не се поколебава да обяви в самия Европейски парламент, че Доха е лидер при спазването на трудовите права- думи, изречени в контекста на обвинения за загинали работници в Катар по време на изграждането на съоръженията за Мондиала.

В родината си Кайли на няколко пъти се разграничава от линията на партията, на която е член - Пасок. При подписването на споразумението между Атина и Скопие, което слага край на спора за името на балканската страна, наричана сега Северна Македония, тя пише в Туитър: "Срамувам се. Това е непоправима щета за историята, Македония и гърците."

През 2019 г. критикува социалните помощи, насочени срещу кризата,поставила страната в тежка ситуация и тласнала много гърци към бедност. Според Кайли обаче

  • "обезщетенията са за мързеливи хора"

След като белгийските власти обискираха жилището на Ева Кайли в Брюксел, по-малката й сестра Мадалена заяви, че познавайки морала и личността на сестра си, не може да повярва, че обвиненията, които са ? повдигнати, отговарят на действителността, пише вестник "Катимерини".

Един от тримата адвокати на Ева Кайли, Михалис Димитракопулос, подчерта, че зам.-председателката на Европейския парламент е невинна и няма общо с обвиненията. Той обяви, че няма информация дали у нея са намерени пари и колко. Според белгийската прокуратура обаче в домовете на заподозрените са открити над милион и половина евро в брой.

  • Съучастниците

Сред задържаните в рамките на мащабната акция в Белгия е и партньорът и баща на дъщерята на Кайли - италианецът Франческо Джорджи. Той е парламентарен сътрудник в групата на социалистите и демократите, специалист по въпросите на човешките права и външните работи.

Бащата на гръцката евродепутатка също е изненадан, в момент, когато се опитва да пренесе значителна сума пари в брой в куфари, според белгийския вестник "Еко", но в крайна сметка е освободен. Белгийската полиция конфискува около 600 хиляди евро по време на обиските в края на миналата седмица.

Сред останалите задържани са още италианците Пиер Антонио Панцери, който е бивш евродепутат, и генералният секретар на Европейската синдикална Конфедерация Лука Визентини - последният беше преизбран начело на синдикалната организация миналия месец.

От 2014 г. Панцери работи в подкомисията по правата на човека в Европейския парламент, на която е председател в продължение на пет години. През 2019 г. в Доха той също защитава Катар, който по думите му се е превърнал в еталон за защита на правата на човека.

  • На мушката е белгийски евродепутат

- социалистът Марк Тарабела, но той не е арестуван. В изявление Тарабела посочва, че не крие абсолютно нищо и е готов да отговаря на въпроси и да съдейства при разследването.

Сред останалите имена, замесени в скандала, е друга италианска евродепутатка от групата на социалистите и демократите Алесандра Морети. Разследващите са претърсили жилището на член на нейния екип, съобщиха белгийски медии. Морети заяви, че не е замесена, уточнявайки все пак, че е била на посещение в Катар в рамките на делегация на Европарламента. Белгийският в. "Соар" припомня, че Морети е била най-малко веднъж в държавата от Залива, заедно с колегата си Марк Тарабела.

Разследването на скандала продължава, а междувременно Европейският парламент отне правомощията и привилегиите на заподозрените.

  • Има ли заговор?

Успокояващо е само едно - съдебните и правораздавателните институции на страните членки доказват, че заедно са способни да се борят с корупцията на най-високо политическо равнище, дори сред европейските депутати. Бъдещето ще покаже докаже ще стигнат.

Корупционният скандал с Ева Кайли обаче заплашва да подкопае допълнително доверието в институциите на ЕС, което и без това е твърде ниско в редица държави членки, и по-специално в способността на Европарламента да приема решения в интерес на европейските граждани.

В по-глобален мащаб има и други притесняващи неща. Например скандалът се разразява в  момент, в който Европа е в ситуация на война. Де факто, защото тази война не е само на фронтовата линия в Украйна. Тя се води вече много години и без пестене на удари на полето на информацията. Избухването на този скандал е свързано и с конфликта, който съществува в момента между Евросъюза и Русия. И съвсем неслучайно обстановката се взривява сега и има толкова опустошителен ефект - както върху моралните устои, така и върху авторитета на европейските институции.

Нешо повече - държавата- домакин на Световното първенство по футбол, както и други държави от Близкия изток са от стратегическо важно значение за енергийната сигурност на Европейския съюз. Скандалът избухва в момент когато ЕС води преговори с Катар за алтернативни доставки на природен газ.

Дали това е било повод да се саботират действията, които започнаха между Катар и други държави от района на Персийския залив за алтернативно снабдяване на европейските държави с природен газ и други горива, тепърва ще става ясно.

Но резултатът вече е налице. На 15 декември Европейският парламент гласува да преустанови всякаква работа, свързана с Катар, заради подозренията в корупция. Спира се всякаква работа по законодателни досиета, свързани с Катар, особено по отношение на либерализирането на визовия режим, както и планираните посещения, докато подозренията не бъдат потвърдени или отхвърлени.

  • Бъдещето на ЕС

Обвиненията повдигат нови въпроси относно корупцията и търговията с влияние в институциите на ЕС и засилват призивите за основен преглед на институционалния надзор. В Брюксел разкритията бяха посрещнати с шок, но не и изненада, като наблюдатели и експерти от Евросъюза отбелязаха дългогодишна загриженост относно институциите, особено Европейския парламент.

Какъвто и да е крайният резултат от този корупционен скандал, една неудобна и за повечето европейци вече очевидна истина лъсна. Тя е, че парите наистина купуват влияние в ЕС. Въпреки че това може да е най-фрапиращият случай на предполагаема корупция, който ЕП е виждал от много години, това не е изолиран инцидент, твърдят от "Трансперънси интернешънъл".

Европейският парламент позволи да се развие култура на безнаказаност, благодарение на хлабавите финансови правила и липсата на независим етичен надзор, казват от организацията, добавяйки, че членовете на Европейския парламент са блокирали опитите да се промени това.

Призивите сега са към Европейската комисия да публикува своето "отдавна отлагано предложение за създаване на независим орган на ЕС по етика с правомощия за разследване и правоприлагане".

Но докато това се случи, скандалът ще бъде само подарък за критиците на ЕС, особено за лидери като унгарския Виктор Орбан, който редовно критикува Съюза и го обвинява в двуличие.

На 12 декември сутринта в акаунта на Орбан в Туитър бе публикувано меме, което показва група мъже, смеещи се истерично, а до тях надпис: "И тогава казаха, че Европейският парламент е сериозно загрижен за корупцията в Унгария."

Въпрос на време е да видим ще заглъхне ли скандалът или ще се намерят ли нови корупционни мини в Европейския парламент. Все пак, предизборна кампания за следващите депутатите в ЕС започва още от догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай