Бразилия и ЕС подписаха за директен Интернет кабел

Бразилия и ЕС подписаха за директен Интернет кабел | StandartNews.com

Брюксел. Бразилия и Европейският съюз се съгласиха в понеделник да се прекара подводен комуникационен кабел от Лисабон до Форталеза, за да се намали зависимостта на Бразилия от Съединените щати, след като стана ясно, че Вашингтон е шпионирал правителството на страната.

На среща на върха в Брюксел, президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви, проектът за $ 185 000 000 е от основно значение за "гарантирането на неутралитета" на Интернет, сигнализация желанието си да предпази Бразилия от наблюдението на САЩ, предаде Ройтерс.

В момента Бразилия е зависима от американски подводни кабели през Атлантическия океан за почти всичките си комуникации с Европа.

През 2013г. бившият американски агент Едуард Сноудън направи скандални разкрития как Вашингтон е шпионирал най-голямата латиноамериканска страна. След като стана известно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла имейла и телефона на Дилма Русеф, тя отложи в знак на протест официалното си посещение в САЩ. ООН гласува за защитата на личния живот в дигиталната ера.

"Ние трябва да зачитаме правото на личен живот, човешките права и суверенитета на страните. Не искаме бизнесът да бъде шпиониран", каза Русеф на обща пресконференция с председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Лидерите на ЕС се отнасят с разбиране към бразилското искане след разкритията на Сноудън, че германският канцлер Ангела Меркел и някои европейски институции също са били подслушвани от АНС. Брюксел заплашва да замрази споразуменията между ЕС и САЩ за предаване на данни, ако Вашингтон не гарантира защитата на личните данни на европейските граждани.

Според бразилските планове трансокеанският подводен оптичен кабел между Лисабон и Форталеза може да бъде готов още идната година чрез смесено дружество на бразилските телеком оператори Телебраз и испанската компания ИслаЛинк събмарин кейбълс.

Споразумението за подводния кабел се смята за голям успех на фона на затегналите се преговори между Бразилия и ЕС за дългоочакваното споразумение за свободна търговия, които отново бяха отложени. ЕС обаче си остава най-големият чуждестранен инвеститор в Бразилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай